Cum se lasă românii de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi români s-au lăsat de fumat
Tot mai mulţi români s-au lăsat de fumat

În ultimii ani, tot mai mulţi români s-au lăsat de fumat apelând la simpla lor voinţă sau la tratamente. Medicii spun că începutul unui nou an este un bun prilej pentru o astfel de încercare.

Numărul fumătorilor zilnici a scăzut în România de la 27,9% în 2009 la 22% în 2011, arată ultimul studiu al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Scăderea este prima relevantă în România şi indică un trend cert al renunţării la acest viciu. În 2011, cei mai mulţi dintre cei care au reuşit să nu mai fumeze au avut ca motiv principal grija faţă de sănătatea proprie, manifestată sub diverse forme: "fumatul dăunează sănătăţii" (28%), urmată de "nu am mai simţit nevoia să fumez", "îmi făcea rău", "m-am îmbolnăvit şi a trebuit să mă las", "mi-a interzis doctorul" şi "îmi este frică de cancer".

În 2011, Motivele sunt mai rafinate

Realizatorii studiului au observat că, faţă de 2003, motivele renunţării s-au rafinat. În 2003, 56,3% din cei care s-au lăsat invocau ca răspuns mesajul de pe pachetele de tutun ("fumatul dăunează grav sănătăţii"). În 2011, cunoştinţele românilor s-au mai diversificat: ei încep să facă legătura dintre fumat şi starea de rău pe care o resimt, conştientizează că au ajuns la saturaţie ("mi-a ajuns") şi iau în serios avertismentele doctorilor şi pericolul bolilor. Criza a contribuit şi ea la decizii: 12% din fumători au răspuns că s-au lăsat din motive financiare, faţă de doar 3% în 2003.

Pentru prima oară, printre motivele enumerate sunt şi cele legate de campaniile antifumat, inclusiv pictogramele de pe pachetele de tutun, şi de discuţiile cu medicii de la cabinetele pentru renunţare la fumat, toate în procent de 4,1%. De altfel, Programul Naţional Stop Fumat a fost accesat în anul 2011 de mulţi dintre cei care au dorit să se lase de ţigări apelând la ajutorul medicilor. Practic, orice român care vrea să renunţe la ţigări se poate programa la o consultaţie unde un medic pneumolog sau un psiholog îi analizează dependenţa şi, în funcţie de starea de sănătate, îi propune un tratament cu sau fără nicotină.

„Cum m-am lăsat de fumat"

Adriana Mujdei din Bucureşti este una dintre pacientele Centrului naţional pentru renunţare la fumat care poate fi considerată un caz rezolvat. Fumătoare de peste 25 de ani, ajunsese în 2011 la un pachet, chiar un pachet şi jumătate pe zi. Mai avusese două tentative de renunţare în trecut, una pe bază de voinţă şi de reducere a numărului de ţigări de la o zi la alta, cealaltă cu ţigara electronică. Ambele eşuate. "În 2002 am apelat la voinţă şi m-am îngrăşat 8 kilograme în trei săptămâni. Mai târziu, am încercat să mă las şi cu ţigara electronică, dar n-a mers. Nu-mi plăcea gustul ei şi în scurtă vreme m-am întors la cele obişnuite", a povestit femeia.

Adriana a ajuns la un cabinet al Programului Stop Fumat de la Institutul de Pneumoftiziologie Bucureşti şi a început consultaţiile cu medicul Magda Ciobanu şi cu psihologii. A primit tratament cu medicamente şi de o lună şi jumătate nu a mai tras nicio ţigară. "Mi-a fost teamă că n-o să pot, pentru că aveam multe obiceiuri pe care le legasem de ţigară. Îmi beam cafeaua, voiam o ţigară, îmi făceam manichiura, iarăşi voiam. Însă am planificat din timp totul, mi-am luat un abonament la o sală de dans, m-am răsfăţat cu mici alte plăceri şi a fost incredibil de uşor", a mărturisit pacienta.

A descoperit gustul migdalelor

Acum i se pare stupid să fumeze şi se întreabă pentru ce a făcut asta atâţia ani. "Sunt fericită că acum sunt liberă", spune Adriana. Ea a adăugat că a observat din primele zile că respiră altfel şi că simte gustul mâncării ("migdalele au acum gust de migdale, nu de alune, cum le simţeam"). Nu s-a îngrăşat, pentru că e atentă cu ce mănâncă.

Medicul Magda Ciobanu spune că trecerea dintre ani este un bun prilej pentru a renunţa la fumat. "Zilele acestea, când toţi ne facem planuri pentru la anul, putem trece pe lista de dorinţe şi lăsatul de fumat. Iarna e mai uşor: motivaţia e mai puternică, tentaţiile sunt mai mici şi alternativele la fumat pot fi găsite mai uşor", spune doctorul.

"Am planificat totul, m-am răsfăţat cu mici alte plăceri şi a fost incredibil de uşor.''
Adriana Mujdei
pacientă a programului  Stop Fumat

12% din fumători spun că s-au lăsat de ţigări din motive financiare.

Ţigara electronică este toxică

Prezentată de comercianţi ca o alternativă pentru cei care vor să renunţe la fumat, ţigara electronică nu este privită ca o metodă propriu-zisă de către medici. Dimpotrivă. Dr. Magda Ciobanu spune că, pe lângă nicotină, e-ţigara conţine şi alte substanţe toxice. „Americanii au identificat în vaporii expiraţi de fumători substanţe numite nitrozamine, care sunt cancerigene. În plus, în cartuşul ei se găseşte glicol, care este, de fapt, antigel". Medicii consideră însă că principalul pericol al ţigării electronice este că nimeni nu cunoaşte exact conţinutul ei în substanţe.

Sfaturi pentru cei care vor să se lase

- Dacă v-aţi hotărât să renunţaţi la ţigări, cel mai uşor este să apelaţi la sfatul unui medic de familie sau al unui specialist din Programul Naţional „Stop Fumat". Medicii din program poti fi găsiţi pe site-ul www.stopfumat.eu sau la Tel Verde 0800878673.
- Fiţi sincer în discuţia cu medicul, spuneţi-i de când fumaţi, câte ţigări ardeţi pe zi şi în ce momente.
- Medicul va apela în funcţie de dependenţa d-voastră - psihologică sau de nicotină - la un tratament cu plasturi sau cu medicamente. Fiţi atent la explicaţiile medicului, pentru că ele vă vor ajuta să vă înţelegeţi dependenţa şi veţi lupta mai uşor cu ea.
- Gândiţi-vă cu ce alte mici plăceri aţi putea înlocui ţigara şi căutaţi aceste alternative. Luaţi la serviciu sau în maşină o cutie cu legume şi fructe tăiate pe lung, care pot fi ronţăite în momentul când organismul vă cere o ţigară. Să nu vă lipsească sticla cu apă.
- Căutaţi gesturi şi obiceiuri care să ţină loc celui de a trage din ţigară şi să vă ocupe mâinile.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite