Cofeina, bat-o vina!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel precum cafeaua, ceaiurile negru, verde şi alb conţin cofeină, substanţa care ne trezeşte dimineaţa şi ne dă poftă de viaţă.

Ce bem de dimineaţă, ceai sau cafea? Care dintre cele două băuturi au cele mai benefice efecte asupra sănătăţii şi care prezintă cele mai mari riscuri? Oamenii de ştiinţă susţin că şi ceaiul, şi cafeaua au proprietăţi binefăcătoare, în aceeaşi măsură în care consumul în exces poate provoca probleme grave de sănătate.

Ceaiurile, mai ales cel alb şi cel verde, conţin de 100 de ori mai multe substanţe antioxidante decât vitamina C şi de 25 de ori mai multe decât vitamina E. Mai multe studii au arătat că infuzia de plante de ceai este antiinflamatoare, ajută la prevenirea obezităţii, anumitor tipuri de cancer, precum şi a bolilor de inimă. O altă calitate importantă a ceaiului este aceea că încetineşte procesul de îmbătrânire.

Efect antirid

Oana Pricop (45 de ani), din Bucureşti, spune că a renunţat la cafea în favoarea ceaiului alb în urmă cu doi ani, când a aflat „pe pielea ei" efectele miraculoase ale plantei. „Am citit undeva că ceaiul alb stimulează producţia de colagen şi elastină din ţesuturi sau, mai exact, că luptă împotriva ridurilor. De când consum ceai alb sunt foarte mulţumită de cum arată tenul meu", povesteşte Oana Pricop.

Rezultatele benefice observate de Oana Pricop sunt confirmate şi de specialişti. „Ceaiul verde, ceaiul negru şi ceaiul alb au proprietăţi antioxidante care le fac indispensabile în procesul de încetinire a îmbătrânirii. Ceaiul ajută la întârzierea apariţiei ridurilor , combate bolile cardiovasculare, afecţiunile degenerative şi chiar cancerul", precizează Ruxandra Constantina, medic de familie specialist în apifitoterapie.

Totuşi, susţin specialiştii citaţi de policyexpert.co.uk, ceaiul poate prezenta urme de pesticide, chiar dacă este ambalat cu grijă. În plus, frunzele de ceai conţin tanin, o substanţă care împiedică absorbţia fierului de către organism, şi cofeină, care poate cauza anxietate şi creşterea tensiunii arteriale.

Tot ce-i mult strică

Cel mai tare ceai, cel negru, nu conţine nici jumătate din cantitatea de cofeină existentă în cafeaua prăjită. Iar acest lucru face din cafea cel mai eficient stimulent al sistemului nervos central. 

Cafeaua conţine, de asemenea, antioxidanţi care sunt asociaţi de numeroase studii cu prevenirea apariţiei cancerului. Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Universităţii Harvard din Marea Britanie au demonstrat că persoanele care beau zilnic una-două ceşti de cafea prezintă un risc cu 20% mai scăzut de a face cancer de piele. Studii similare au arătat că această băutură are efecte benefice în prevenirea cancerului de prostată, de sân, de vezică urinară, de colon, de ovare, de rinichi sau de pancreas.

Cafeaua este deosebit de apreciată şi pentru că ajută la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare. „În timpul sesiunilor de examene, beau şi câte cinci cafele pe zi", recunoaşte Tudor Palmescu (19 ani), student la Universitatea Politehnică din Bucureşti. „Nu ştiu dacă e autosugestie sau realitate, dar, dacă nu beau cafea suficientă, nu sunt în stare să reţin nimic din cursuri atunci când învăţ", mai spune Tudor.

Abuzul de cafea, însă, poate fi dăunător pentru sănătate, avertizează specialiştii. „Un consum de una-două ceşti de cafea pe zi nu este periculos, mai ales în cazul persoanelor sănătoase. Ba chiar prezintă avantaje în contextul în care o persoană are nevoie de-un impuls psihostimulativ. Totuşi, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, cu hiperaciditate gastrică sau cele care suferă de afecţiuni hepatice sau biliare severe trebuie să evite cafeaua", notează Livia Nena, biolog nutriţionist.

Savoare descoperită accidental

Atât ceaiul, cât şi cafeaua sunt băuturi cunoscute şi apreciate încă din timpuri străvechi. Legenda spune că ceaiul a fost descoperit, accidental, de împăratul chinez Shennong în anul 2737 î.Hr. În timp ce bea dintr-un vas cu apă fierbinte, o frunză ­dintr-un copac a căzut în bol, colorând şi aromatizând apa. Era, desigur, o frunză de ceai.

Despre cafea se spune că a fost consumată pentru prima dată de războinicii vechilor triburi din Etiopia pentru a căpăta energie în luptă. Totuşi, prima atestare oficială a cafelei datează din secolul IX-lea. Şi de atunci a cucerit mapamondul - 500 de miliarde de ceşti sunt consumate anual la nivel global, potrivit Business Insider. De fapt, în prezent, cafeaua este cea mai vândută marfă din lume, după petrol, fiind parte a unei afaceri de peste 77 de miliarde de euro anual.

"Ceaiul ajută la întârzierea apariţiei ridurilor, combate bolile cardiovasculare, afecţiunile degenerative şi chiar cancerul.''
Ruxandra Constantina medic de familie

"Dacă nu beau cinci cafele pe zi când învăţ pentru examene, nu sunt în stare să reţin nimic din cursuri.''

Tudor Palmescu student

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite