Cadouri la modă de Crăciun
0
Bogaţi sau săraci, românii se înghesuie în magazine după cadouri de toate felurile. Deşi „se poartă“ darurile multimedia, mulţi susţin că mesajul transmis contează.
Într-o perioadă sensibilă din punct de vedere economic, atmosfera Sărbătorilor de iarnă are de suferit. Chiar şi aşa, ritualul de oferire a unui cadou nu se pierde, ci se adaptează. De altfel, procentul celor care intenţionează să respecte această tradiţie este în uşoară creştere comparativ cu anul trecut: 82,4% în 2011 faţă de 80,5% în 2010.
Un studiu efectuat de Mednet Marketing Research Center arată că bugetul românilor pentru cadouri are o valoare medie de 348,87 de lei, comparativ cu 413,1 lei în anul 2010 şi 526,82 de lei în 2009. Aceeaşi cercetare arată că românii intenţionează să cumpere în special lucruri practice, folositoare, lăsând la o parte mofturile. Concret, 45,8% din respondenţi au recunoscut că intenţionează să cumpere îmbrăcăminte sau încălţăminte.
Pe locurile următoare se află cosmeticele sau parfumurile - preferate de 34,8% din respondenţi, ciocolata sau cafeaua - 29,2%, şi jucăriile - 28,6%. „Se poate spune că românii îmbină tradiţia şi interesul faţă de nou, dorinţa de a fi în pas cu noul în felul în care aleg cadourile de Crăciun. În mod cert, un loc important pe lista cumpărăturilor îl ocupă dulciurile. Pe lângă acestea, mai sunt decoraţiunile sau produsele specifice şi serviciile cosmetice", explică Oana Mirilă, director cercetare calitativă GfK România.
Tinerii sfidează criza
Alţii încearcă să sfideze limitele economice şi să ofere cadouri care trec de limita micilor atenţii. Pentru mulţi dintre tineri, Crăciunul este un motiv în plus pentru a-şi lua produse din zona IT&C. Chiar şi în contextul actual, românii nu vor face excepţii, fie că vorbim de produse destinate celor dragi, fie că sunt achiziţii personale. Acest lucru poate fi demonstrat prin faptul că luna decembrie aduce creşteri notabile şi în cazul vânzărilor de aparatură electrocasnică, echipamente IT şi telecom.
„Cel mai probabil, românii nu vor renunţa cu totul la anumite tipuri de produse pe care le oferă cadou în mod tradiţional în această perioadă, dar îşi vor regândi bugetul. Prin urmare, cred că vom remarca continuarea uneia dintre principalele tendinţe ale anului acestuia, îndreptarea către obiecte mai ieftine din aceeaşi categorie, dar şi către pachete promoţionale, în special în cazul produselor alimentare", mai spune Mirilă.
Scopul darului
Unii specialişti susţin că luxul şi plăcerea poate fi combinată, nefiind întotdeauna necesar să fii bogat. „Există nişte trenduri pe zone mai rafinate. Sunt oameni care consideră că ştiu ce ţi se potriveşte şi vor să-ţi ia ceva atipic. Din această categorie fac parte vinurile sau obiectele de artă. Cadourile multimedia sunt şi ele la modă, precum şi parfumurile cumpărate din buticuri specializate", a declarat pentru „Adevărul" criticul de modă Alin Gălăţescu. El mai spune că a observat că oamenii preferă să cumpere pentru prieteni sau familie accesorii şi nu haine. „Cel mult, unii bărbaţi le iau partenerelor rochii pe care să le poată purta de Revelion. În schimb, pantofii sunt în mare vogă", completează Alin Gălăţescu.
Specialiştii susţin că un cadou nu este apreciat doar din punct de vedere financiar, ci din punctul de vedere al mesajului pe care îl transmite. „A-i face cuiva un cadou înseamnă în primul rând a reînnoi relaţia cu acea persoană, chiar dacă ritualul actual al cadourilor nu ne mai duce cu gândul la relaţie, ci doar la ocazia pe care o deschide ziua de sărbătoare, fiind mai mult un fel de automatism", a explicat sociologul Hanibal Dumitraşcu.
Totuşi, percepţia femeilor şi a bărbaţilor atunci când oferă un cadou este diferită. Astfel, pentru ele, oferirea unui cadou vizează stabilitatea relaţiei cu partenerul, confirmarea faptului că relaţia se va bucura de angajament din partea bărbatului. Pe lângă generozitate, un cadou poate fi oferit de o femeie din nevoia de a atrage atenţia cuiva. În schimb, bărbatul este un veşnic cuceritor, care urmăreşte să impresioneze cu orice preţ, iar atunci când dăruieşte îşi confirmă poziţia de putere, indiferent că e vorba de parteneră, de copii sau de prieteni.
Italienii, cei mai generoşi bărbaţi
Un sondaj realizat în Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Spania a scos la iveală faptul că britanicii sunt cei mai indecişi când vine vorba de alegerea unui cadou de Crăciun pentru partenera de viaţă. La polul opus se află italienii, foarte siguri pe alegerile făcute. Tot ei cheltuiesc şi cel mai mult pentru un cadou. Italienii sunt cei mai generoşi bărbaţi şi cheltuiesc, în medie, 184 de euro, urmaţi de britanici, cu 166 de euro şi de nemţi care alocă pentru un dar 136 de euro.
Acelaşi sondaj demonstrează încă o dată că oferirea cadoului potrivit dă bătaie de cap reprezentanţilor sexului tare. Astfel, bărbaţilor le ia 15 zile pentru a-şi da seama ce cadou să aleagă, iar unu din 20 amână această decizie chiar pentru ziua cea mare, Crăciunul. În acelaşi timp, un dar poate fi şi o „armă" în lupta cu persoanele dificile. „Un om sucit şi veşnic nemulţumit poate fi schimbat dacă primeşte cadoul potrivit. Pentru a reuşi să-l găseşti pe cel mai potrivit, trebuie să ai răbdare să-l asculţi şi să descoperi ce i-ar plăcea. Astfel, prin intermediul cadoului necesar vei reuşi să te apropii de omul ursuz", a completat sociologul Hanibal Dumitraşcu.
560 de euro (echivalentul a 2.416 lei) este media europeană în privinţa sumelor alocate cadourilor pentru Sărbători.
Ghid pentru cumpărături
- Documentează-te despre persoana care-l primeşte. Discuţiile anterioare şi felul de a fi al persoanei o va „da de gol". Cadoul nu trebuie să fie neapărat pe gustul celui care-l oferă.
- De evitat: parfumurile, hainele şi cosmeticele în cazul persoanelor pe care nu le cunoşti suficient.
- Nu lăsaţi totul pe ultima zi. Vei avea parte de aglomeraţie şi este posibil ca magazinele să fie deja golite.
- Ambalajul face toţi banii. Prima impresie contează întotdeauna şi de aceea, un cadou trebuie ambalat cât mai frumos posibil pentru a spori curiozitatea, dar şi plăcerea destinatarului.
