Alege-ţi corect smartphone-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o piaţă aglomerată, alegerea telefonului potrivit a devenit mai dificilă ca niciodată. Pe lângă preţ, sistemul de operare şi aplicaţiile integrate sunt cei mai importanţi factori.

În faţa standului de telefoane mobile, dispozitive de toate mărimile stau şi‑şi aşteaptă viitorii proprietari. Dar cele ieftine au încetat să mai fie fascinante pentru majoritatea cumpărătorilor, excepţie făcând doar cei cu un buget redus.

Vrei să te angajezi în IT? Una dintre cele mai mari companii de profil recrutează la Iaşi GALERIE FOTO

Funcţiile excepţionale ale telefoanelor de altădată nu mai impresionează pe nimeni: lanternă, şapte alarme şi posibilitatea de a introduce 300 de numere în agendă. „There's an app for that!" („Există o aplicaţie pentru asta" - n.r.), ar fi spus Steve Jobs, fondatorul Apple. Acum, piaţa de profil este dominată de telefoane inteligente, cu acces la internet, muzică şi filme.

Design reuşit sau gratuitate

La nivel mondial, creşterea vânzărilor acestor gadgeturi este fulminantă. Cota de piaţă a trecut de 30%, iar aceasta se îmbunătăţeşte în fiecare lună, după cum arată o analiză a firmei Gartner. Un studiu realizat în noiembrie 2011 a arătat că 27% din fotografiile făcute de oamenii din întreaga lume au fost realizate cu ajutorul unui telefon inteligent, faţă de 17% în 2010. Smart­phone‑urile cuceresc lumea, iar alegerea unuia este tot mai dificilă. Opţiunile sunt diverse: iPhone, telefoane cu sistem de operare Android sau BBX (BlackBerry). „Excentricii" pot încerca un aparat cu software Windows sau Bada.

Potrivit unui sondaj realizat de publicaţia „Business

Insider" în SUA, 92% din respondenţi au declarat că şi-ar alege cel mai nou şi cel mai scump telefon, în cazul în care şi-ar lua un smartphone. Dar, în opţiunea de cumpărare, sistemul de operare are cea mai mare pondere. Astfel, 38,2% din oameni consideră platforma cel mai important motiv pentru achiziţionarea unui anume aparat, opţiunile incluse în telefon contând doar în 33,1% din cazuri.

De ce e important sistemul de operare?

Sistemul de operare este important pentru că orice altă funcţie porneşte de aici şi este ecosistemul tehnologic al gadgetului. Dacă o singură opţiune este deficitară, echilibrul se strică, iar utilizatorul are o experienţă neplăcută.

Printre cei care au trecut prin două „ecosisteme" se numără şi Andrei Păunescu (23 de ani, Bucureşti). El a folosit şi Android, dar şi iOS de la Apple. Primul smartphone pe care l-a avut a fost un HTC Inspire 4G, adus din SUA. Gadgetul cu ecran de 4,3 inci l-a mulţumit în cele trei luni cât l-a folosit, dar i-a găsit şi puncte negative sistemului Android, dezvoltat de Google.

„Uşurinţa de folosire a diferitelor programe - Office, programe de Windows, PDF-uri -, aplicaţiile eficiente şi gratuite şi apropierea mai mare de sistemul de operare Windows pe care l-am folosit 15 ani sunt cele mai importante avantaje", spune Andrei.

Click pe foto pentru a vedea plusurile şi minusurile sistemelor de operare de pe piaţă



În schimb, HTC-ul a avut şi hibele lui. „Dacă nu ai cunoştinţe medii de folosire a softului, multe caracteristici se pierd. În plus, sistemul nu are anumite funcţii pe care Apple le are integrate din start", mai explică tânărul. De câteva săptămâni, el a trecut la un iPhone 4, mai ales pentru că îl consideră un exemplu de design şi de utilizare. „Are grafică bună, mişcări fluide ale interfeţei şi funcţii presetate şi opţiuni deja integrate". Ce va alege în viitor: „Android, dacă dau eu banii, iPhone, dacă-l primesc cadou".

Rarităţi competitive

În afara celor care sunt direct implicaţi în mijlocul disputei Google versus Apple sunt mulţi clienţi care au ales BlackBerry, Windows sau Bada, acesta din urmă fiind un sistem dezvoltat de Samsung. Telefonul corporatiştilor, cum a fost supranumit BlackBerry, este apreciat pentru rapiditatea cu care se pot scrie mesaje şi conexiunea permanentă, dar este un simbol al culturii „întotdeauna disponibil".

Windows Phone, deşi nu deţine decât 1,5% din piaţă, este lăudat pentru funcţionalitatea crescută, rapiditatea la navigarea pe internet şi faptul că mereu vine pe telefoane performante. Cu toate acestea, abia în 2012 platforma va da examenul de maturitate.

În plus, în domeniul rarităţilor se află şi Bada, lansat discret de Samsung. Alexandru Matei (22 de ani, Bucureşti) şi-a cumpărat un astfel de telefon. Deşi spune că nu are foarte multe aplicaţii, sistemul de operare este foarte bun, mai ales prin prezenţa programelor „business": „Suportă pdf, toată gama Office, pot controla orice calculator printr-un program special sau îl pot folosi ca tastatură sau telecomandă pentru prezentări. Este o platformă solidă şi o provocare pentru mine ca dezvoltator de aplicaţii", spune Alexandru. Pe lângă avantajele tehnice, tânărul recunoaşte că, prin acest telefon, „poţi fi diferit de mulţime". 

38,2% din cei care îşi cumpără un smartphone sunt interesaţi de funcţionalitatea sistemului  de operare.

Românii, între calitate şi preţ

România a devenit una dintre pieţele în care smartphone-urile sunt o modă şi din ce în ce mai multe persoane îşi înlocuiesc vechiul telefon cu un aparat de ultimă generaţie. Rezistenţa dispozitivelor de la Nokia este înlocuită în preferinţele românilor cu eleganţa unui iPhone sau uşurinţa de a folosi un gadget cu sistem de operare Android.

image

Click pentru a mări



Conform lui Gabriel Ioniţă, product and services development senior manager la Cosmote, românii sunt din ce în ce mai pretenţioşi. „Din experienţa acumulată în cel mai prolific an al smartphone-urilor - 2011 -, putem afirma că atenţia utilizatorilor se îndreaptă către telefoanele care, la un preţ accesibil, oferă funcţionalităţi înalte. Mai exact, ecranul tactil cu rezoluţie foarte bună, combinat cu un procesor, o memorie internă şi o grafică reuşită atrag atenţia utilizatorilor. La acestea se adaugă şi designul", explică Ioniţă.

Sistemul de operare este definitoriu pentru orice telefon reuşit. Fără o platformă care să-l susţină, cel mai frumos telefon va deveni un duşman al utilizatorului. „Elementul cheie al oricărui smartphone este sistemul de operare", consideră Gabriel Ioniţă.

iPhone - „trendy", Android - uşor de folosit

Marea dilemă pentru românii pasionaţi de tehnologie este: cumpăr un iPhone sau aleg unul din multele telefoane cu Android? Fiecare dispozitiv are şi avantaje, dar şi de­zavantaje.

În plus, consumatorii sunt caracterizaţi de telefonul deţinut. „iPhone este în primul rând un gadget în trend şi mulţi utilizatori îl privesc mai mult ca un accesoriu decât ca un telefon mobil. Însă, unul dintre lucrurile care ajung să fascineze clienţii, exceptând designul exclusivist şi calitatea foarte bună a materialelor folosite de către producător, este modul fluent şi rapid în care acest telefon reacţionează la comenzi, indiferent de tipul aplicaţiei rulate", consideră Ioniţă.

Altfel am putea caracteriza „romAndroizii", deoarece aceste telefoane sunt împărţite pe o plajă foarte mare de preţuri, de la smartphone-uri fără mari pretenţii, la cele mai performante dispozitive de pe piaţă. Clienţii văd în acestea, în comparaţie cu scumpele şi pretenţioasele gadgeturi de la Apple, dispozitivele cu un raport foarte bun între preţ, design şi funcţionalitate. „Succesul acestor gadgeturi este datorat uşurinţei de utilizare, libertăţii de modificare, dar şi accesului facil la aplicaţii cât se poate de diversificate. În plus, avantajele Android sunt actualizările regulate care au loc automat", conchide Gabriel Ioniţă.

Telefoanele care au făcut istorie

Niciun smartphone nu se află printre cele mai vândute dispozitive din istorie. Cel puţin nu încă. În schimb, Nokia domină clasamentul, cu trei generaţii ale aceluiaşi telefon: ultrarezistentul Nokia 1100. Pe piaţa telefoanelor inteligente, finlandezii sunt însă ca şi inexistenţi.

1. Nokia 1100 (2003-2006) - 250 de milioane de unităţi
2. Nokia 5230 (2010) - 150 de milioane
3. Nokia 1200 (2007) - 150 de milioane
4. Nokia 3210 (1999) - 150 de milioane
5. Nokia 1110 (2005) - 150 de milioane
6. Nokia 3310 (2000) - 136 de milioane
7. Nokia 2600 (2004) - 135 de milioane
8. Nokia 1600 (2006) - 130 de milioane
9. Motorola Razr V3 (2004) - 130 de milioane
10. Nokia 1208 (2007) - 135 de milioane
11.  Nokia 6010 (2004) - 75 de milioane
12. Apple iPhone 4 (2010‑2012) - 75 de milioane
13. Nokia 5130 (2007) - 65 de milioane
14. Motorola C200 (2003) - 60 de milioane
15. Motorola StarTAC (1996) - 60 de milioane

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite