Adevărul despre dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţete ale relaţiei perfecte
Reţete ale relaţiei perfecte

Cum îţi alegi sufletul pereche? Există nenumărate portrete şi reţete ale relaţiei perfecte, însă realitatea este că cei mai mulţi se ghidează după propriul barometru.

Despre dragoste şi sex s-au împământenit anumite idei: că bărbaţii se gândesc de peste 10 ori pe zi la sex sau că opusurile se atrag. Se mai spune că, în alegerea partenerului, pentru femei sunt importante înălţimea şi seriozitatea, în timp ce în cazul bărbaţilor contează senzualitatea. Iată câteva dintre cele mai întâlnite prejudecăţi în ale relaţiilor şi adevărul despre ele.

Femeile sunt atrase de bărbaţii înalţi. Adevărat.

Gusturile femeilor în alegerea bărbaţilor diferă, mai puţin în ceea ce priveşte înălţimea şi seriozitatea exprimată, în mod ciudat, acestea fiind mai atrase de bărbaţii care au o privire foarte hotărâtă, uşor agresivă, în detrimentul celor veseli. Studiile, indiferent în ce parte a lumii sunt realizate, arată că femeile preferă bărbaţii mai înalţi decât media sau cel puţin mai înalţi decât ele. Uneori, diferenţele mari de înălţime pot crea probleme cuplului.

Ioana (32 de ani) povesteşte că prietenul ei are 1,90 metri înălţime, în timp ce ea măsoară 1,55 metri. „Din cauza faptului că sunt scundă, m-am obişnuit să port mereu tocuri şi deci să mă îmbrac mai tot timpul în ţinute elegante. Odată, Radu voia să mergem la meci, după serviciu. Dimineaţa, când am plecat de acasă, m-am îmbrăcat în stilul meu obişnuit, elegant. Am realizat târziu că seara urma s-o petrecem pe stadion şi nu am mai avut timp să merg să mă schimb. În concluzie, am mers cu băieţii la meci cu tocuri şi îmbrăcată office. Toţi prietenii lui Radu au râs de noi. El chiar s-a supărat atunci un pic", spune Ioana.

Bărbaţii preferă blondele. Fals.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, aceştia au alte criteriile de alegere a sufletului pereche. Cercetătorii englezi de la Universitatea Westminster au făcut un experiment pentru a vedea în ce mod atractivitatea unuei femei este influenţată de culoarea părului. În acest sens, ei au rugat o femeie să meargă în trei cluburi de noapte vopsită pe rând blondă, roşcată şi brunetă. Concluziile specialiştilor în urma acestor observaţii au fost că atunci când era blondă, femeia a primit cele mai multe invitaţii la dans, în timp ce atunci când şi-a schimbat culoarea părului a primit mai multe aprecieri legate de atractivitate şi chiar de inteligenţă.

Specialiştii spun că, în cele mai multe medii, majoritatea femeilor sunt brunete, iar într-o masă întunecată, blondele ies în evidenţă. Cu atât mai mult în baruri, unde lumina este adesea difuză. Pe de altă parte, când vine vorba despre căsătorie, brunetele sunt preferatele bărbaţilor, arată un sondaj efectuat de specialiştii englezi, care a inclus 3.000 de masculi. Deşi recunosc că blondele sunt mai atractive, pentru că au o personalitate mai flexibilă, sunt mai vesele şi mai deschise, 52% dintre reprezentanţii sexului tare declară că s-ar căsători mai degrabă cu o femeie brunetă decât cu una blondă. Asta pentru că primele sunt percepute de bărbaţi ca fiind mai sensibile, mai pregmatice şi mai serioase decât blondele.

Dan, un tânăr din Bucureşti, acum în vârstă de 28 de ani, s-a stabilit în Danemarca în urmă cu trei ani. „Datorită naturaleţei lor, femeile daneze, pe care le consider superbe, sunt mult mai frumoase decât blondele de la noi din ţară. Cu toate acestea, brunetele rămân preferatele mele, indiferent de seriozitatea relaţiei, fie că este pasageră sau de lungă durată", susţine românul.

Bărbaţii se gândesc la sex de 5.000 de ori pe an. Adevărat.

Faptul că bărbaţii se gândesc la sex mai des decât femeile nu mai este un secret pentru nimeni.  Un studiu apărut în publicaţia britanică „The Daily Telegraph", care a inclus 3.000 de participanţi, arată că bărbaţii se gândesc la sex, în medie, de 13 ori pe zi, adică de 4.745 de ori de pe an. Potrivit sondajelor efectuate de OnePoll, o companie care realizează cercetări de piaţă, o treime dintre masculi admit că sexul este primul lucru care le vine în minte atunci când se trezesc.

La polul opus se află femeile, care se gândesc la sex de 5 ori pe zi, iar pe parcursul unui an de 1.825 de ori. Un studiu recent arată că şi femeile prin vestimentaţia lor îi ajută pe bărbaţi să-şi dea frâu liber imaginaţiei. Cercetătorii de la Universitatea din Rochester susţin că bărbaţii asociază obiectele de îmbrăcăminte de culoare roşie purtate de femei cu disponibilitatea mai mare a acestora către sex.

Mirosul natural, extrem de important. Adevărat.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Florida au descoperit că simţul olfactiv joacă un rol important în ceea ce priveşte seducţia. Astfel, mirosul corporal natural al unei femei are un impact mai mare asupra bărbaţilor comparativ cu parfumurile atunci când vine vorba despre atracţia sexuală. Parfumul natural al femeilor determină o creştere a nivelului de testosteron, care influenţează performanţele sexuale ale bărbaţilor.

Opusurile se atrag. Fals.

Adesea auzim expresia că firile opuse se atrag, care înseamnă că două persoane cu temperamente, interese şi culturi diferite au mai multe şanse să se îndrăgostească una de alta. Specialiştii nu exclud această variantă însă, pe termen lung, au observat că relaţiile care rezistă sunt cele în care partenerii se aseamănă.

O cercetare realizată la Universitatea Cornell din SUA pe 1.000 de persoane a arătat că voluntarii şi-au căutat potenţiali parteneri din cei asemănători ca nivel de inteligenţă, de atractivitate şi statut. „Practic, suntem atraşi de cei care ne plac, ne simpatizează. Iar aceştia se dovedesc a fi, deloc întâmplător, asemănători nouă", explică psihologul Robin Gilmour, de la Universitatea Lancaster.

Femeilor nu le place prezervativul

Aproximativ 70% din femeile singure, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, obişnuiesc să practice sexul neprotejat, arată un sondaj efectuat în Marea Britanie, care a inclus 2.000 de participante. Dintre acestea, o mare parte  spun că sunt luate de val şi uită de contracepţie, unele că metodele respective nu sunt la îndemână, iar altele că nu le place să folosească prezervativul.

Flirtul, benefic mai ales pentru bărbaţi

Bărbaţii căsătoriţi sau cei implicaţi într-o relaţie serioasă au un nivel mai scăzut de testosteron, comparativ cu cei aflaţi veşnic în căutarea unei partenere, conform unui studiu efectuat de specialiştii americani şi apărut în publicaţia britanică „Proceedings of Royal Society B". Cercetătorii au constatat că flirtul este întotdeauna  benefic pentru bărbaţi, deoarece provoacă o explozie de hormoni. După o conversaţie de numai cinci minute cu o femeie frumoasă, nivelul de testosteron al bărbaţilor creşte cu 14%.

Iubirea poate dura o zi sau toată viaţa

Cât durează dragostea? Basmele clasice garantează că până la adânci bătrâneţi, legendele că şi după moarte, în timp ce scriitori contemporani au decretat că dragostea nu durează nici mai mult, nici mai puţin de trei ani.

Unii oameni de ştiinţă, pe de altă parte, au alte teorii despre iubire. Astfel, sentimentul atât de vânat de toată lumea ar avea trei stadii: dorinţă fizică, atracţie profundă şi ataşament, toate etapele fiind dictate de hormoni. În cazul dorinţei fizice sunt implicaţi testosteronul şi estrogenul.

Legătura care se formează şi atracţia durabilă sunt datorate serotoninei şi dopaminei, hormoni care ne ajută să ne relaxăm şi care reduc anxietatea. În privinţa ataşamentului, acesta este datorat oxitocinei şi vasopresinei, hormoni care cresc încrederea în celălalt, dar şi abilitatea de a întreţine relaţia.

Anticiparea dezamăgirii

În acelaşi timp, psihologii susţin că durata sentimentelor depinde doar de parteneri. „La început, între cei doi se va lega o relaţie de prietenie, îndrăgostiţii se vor ţine de mână, îşi vor rosti cuvinte numai de ei ştiute, îşi vor căuta prezenţa, îşi vor dedica sufletul şi trupul unul altuia, vor vorbi şi vor comunica. Apoi vor socializa împreună cu cei asemeni lor. Unele cupluri ajung să facă toate aceste lucruri, altele se destramă pe parcurs. Cele care se menţin au şansa să dea naştere unei familii tradiţionale, în care copiii sunt rodul dragostei lor, care se continuă prin atenta creştere şi grija arătată acestora", explică psihoterapeutul Cristian Munteanu din Bucureşti.

Specialistul adaugă că dragostea poate dura o zi sau întreaga viaţă, iar de îndrăgostit ne putem îndrăgosti de mai multe ori pe parcursul vieţii.  Totul depinde doar de celălalt, iar în prezent, când tehnologia permite comunicarea instantă la nivel global, este cu atât mai uşor să-l găseşti pe cel mai potrivit partener. „Este o pierdere, o amputare voluntară, dacă ni se oferă prilejul şi noi îl respingem, îl înlăturăm. Astăzi, când conexiunea umană la nivel planetar este deja realizată, şansa extraordinară de a ne găsi sufletul pereche şi a trăi alături de el ni se oferă cu generozitate", explică psihoterapeutul.

Motivele pentru care adesea mulţi dintre noi ratează dragostea sunt puse de psihologi pe seama timidităţii  sau a unei dezamăgiri pe care o întrevedem la orizont dacă începem o relaţie. „Putem vorbi despre o depresie ante-factum, anticipatoare. Pentru unii dintre noi există o frică de a ne îndrăgosti, de a ne o recunoaşte în străfundul nostru şi a ne-o accepta ca fiind normală", conchide Cristian Munteanu.

"Putem vorbi despre o depresie ante-factum, anticipatoare. Pentru unii dintre noi există o frică de a ne îndrăgosti, de a ne o recunoaşte în străfundul nostru şi a ne-o accepta ca fiind normală.''
Cristian Munteanu psihoterapeut, Bucureşti

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite