Oreste: „Fac studii de caz după stenograme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 10 ani, cei doi prieteni realizau emisiunea „Noaptea târziu cu Mircea Badea şi Oreste“
În urmă cu 10 ani, cei doi prieteni realizau emisiunea „Noaptea târziu cu Mircea Badea şi Oreste“

Realizatorul emisiunii „Codul lui Oreste“ de la B1 TV predă cursuri de Manipulare şi Dezinformare studenţilor de la Hyperion. Stenogramele lui SOV sunt obiect de studiu. Oreste îşi pregăteşte doctoratul în teologie la Universitatea Ovidiu din Constanţa. Latura didactică este o altă „cheie“ de a descifra „codul“ acestui interesant personaj.

Oreste revine la BITV cu "Zona Crepusculară"

„Adevărul": Ce temă are teza ta de doctorat?

Oreste: Lucrarea mea de doctorat este coordonată de profesor doctor Nicolae Dură. Tema, pe cât de eretică, aparent, pe atât este de interesantă - un dialog teologic între creştinism şi islam, pe nişte considerente ecleziastico-canonice, desigur. Aparent eretică pentru că, strict istoriceşte, este evident că, în primele lui secole, creştinismul a fost considerat o sectă iudaică, iar islamul, o sectă creştină. Lucrurile ar părea ciudate mai ales acelora care confundă religia cu scopul. Religiile sunt căi, nu scopuri în sine. E ca şi cum am spune că nu putem ajunge la Crucea Caraiman decât din Sinaia. Unii pot ajunge şi din Sinaia, alţii din Buşteni, alţii din Azuga. Dihotomiile religioase s-au născut atunci când s-a confundat scopul cu calea. Scopul este Dumnezeu, care este unul singur, căile sunt multe. Dacă înţelegem că duşmanii noştri sunt ignoranţa şi vanitatea de a admite că doar adevărul meu este valabil, ne putem apropia de comunicare şi de înţelegere şi prin intermediul religiilor, nu doar în zona laică. „Regatul meu nu este în lumea aceasta", spune Hristos. Toată şmecheria este unde să cauţi.

Tu unde ai căutat?

Atât timp cât am căutat în interiorul meu, nu am făcut decât să rătăcesc şi să nu ajung nicăieri. Citind mai atent lucrurile simple, mi-am dat seama că trebui să mut orizontul de căutare. Răul pe care l-am făcut nu l-am făcut pentru că cineva mi-a şoptit cu limbă de şarpe în ureche, ci pentru că eu am ales prost.

Oreste împotriva lui Oreste?

Nu! Acum sunt în armonie cu mine însumi. Am înţeles că persoana mea este trecătoare - slavă Domnului că se întâmplă astfel! Cum ar fi să fi rămas nişte orgolioşi fără să murim? Am fi suferit enorm! Avem timp să înţelegem încotro ne îndreptăm. Este suficientă o viaţă, spune creştinismul. Dacă îţi răspunzi la întrebări, te mântuieşti. Ce înseamnă Mântuirea? Întrebări cu răspuns. Mântuire înseamnă unire cu Dumnezeu.

Ai vrut să fii regizor şi uite ce faci acum: o emisiune atipică, într-un domeniu de graniţă!

Am făcut actorie, un an, la IATC, după care am trecut la regie la Hyperion, pentru că trebuia să am timp să muncesc ca să câştig un ban. Dar când am avut oportunitatea să fac altceva, am făcut pentru că am avut credinţa că pot să fac acel lucru.

Cum priveşti perioada aceea de început?

Cu multă simpatie.

Te mai regăseşti în ea?

Desigur, pentru că sunt tot eu, este o iluzie că te poţi schimba. Noi suntem aceiaşi, doar avem iluzia că feţele pe care le purtăm cândva sunt fiinţa noastră.

Te mai întâlneşti cu vechiul tău prieten cu care făceai emisiuni noaptea târziu, Mircea Badea? Despre ce vorbiţi?

Ne întâlnim, dar se întâmplă rar. Vorbim undeva la mijloc, într-un „no man's land", pentru că niciunul nu suntem preocupaţi sută la sută de ceea ce face celălalt. Şi ca să nu ne lezăm universurile interioare, alegem subiecte de discuţie neutre. Pentru că între ceea ce fac eu şi ceea ce face el încap o mulţime de lucruri.

Pare bizară distanţarea ta de „vechiul" Oreste. Tu şi Mircea afişaţi o atitudine de... „fustangii"... 

Păi şi eram! Aveai senzaţia că doar mimăm?... De ce bizară? Toţi avem nişte porniri lăuntrice pe care le urmăm. Dar ce ne spune nouă pilda Fiului rătăcitor? „E mare petrecere când se întoarce un golan acasă!". Cine e primul dintre oameni care se mântuieşte cu Hristos? Un tâlhar, unul dintre cei doi de pe cruce. Cine este unul dintre stâlpii bisericii creştine în lumea asta? Este Pavel, care înainte să fie Paul, se chema Saul (care în ebraică se tălmăceşte „Cel mare") şi a fost unul dintre cei mai mari prigonitori de creştini. Din cauza lui Pavel au murit câteva mii de creştini. Până când, în ticăloşia lui, a avut revelaţia lui Cristos. A orbit şi în orbirea lui a auzit vocea lui Hristos. „De ce mă surghiuneşti, Pavele?". Părintele Calciu Dumitreasa, unul dintre martirii închisorilor comuniste,  înainte să se sfinţească, a fost unul dintre cei mai teribili torţionari....

Câţi dintre studenţii tăi sunt pasionaţi 100% de jurnalism?

20% dintre ei sunt foarte interesaţi.  Pe vidul lăsat de stenogramele lui Vîntu este firesc să crească un tip mai onorabil de jurnalism. Putem vorbi de o castă nouă de jurnalişti care pot ocupa locul lăsat de nişte profesionişti care şi-au vândut sufletele. În următorii 10-15 ani, cei care au înţeles ce au de făcut pot transforma lumea. Dacă respectăm meseria, setul de principii etice morale şi culturale, putem scrie lucruri frumoase pe conştiinţele celor care ne citesc. Sau: putem să-i năucim, să-i punem în slujba unui stăpânitor sau altul, a unui mogul sau altul şi să devenim mercenarii răului. La cursul meu de jurnalism, mie, Realitatea TV îmi pică mănuşă. Fac studii de caz pe stenogramele cu Vîntu. Când pozezi imparţial, când spui că mergi la dreapta, dar tu virezi la stânga, eşti manipulator. Nu informator, ci dezinformator. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite