De ce este bine să mâncăm varză şi conopidă
0Persoanele care consumă legume din clasa cruciferelor ( de exemplu, varză, ridichi) de două ori pe săptămână prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, afirmă oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare a Cancerului.
Aceste legume conţin sulforafan, o substanţă care măreşte
capacitatea enzimelor din ficat de a neutraliza substanţele cancerigene.
Cea mai mare cantitate de sulforafan se găseşte în broccoli. Alte surse importante sunt ridichile, guliile, varza şi conopida.
Nu gătiţi legumele în exces!
Din
păcate, sulforafanul se distruge în urma preparării termice. Pentru a
preveni acest lucru, se recomandă să nu fierbem legumele în exces. Este
de preferat să fie preparate la abur sau înăbuşit.
De asemenea, mestecă bine legumele, deoarece sulforafanul devine activ în timpul masticaţiei.
Studiile au arătat că sulforafanul mai tine la distanţă cancerul de stomac, de vezică, de prostată, de plămâni şi de sâni.
Citiţi şi:
Un nou tip de broccoli creat în laborator ameliorează bolile de inimă şi cancerul