Atenţie! Tratamentul antiacnee poate să provoace depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, Roaccutane se eliberează doar pe bază de reţetă
În România, Roaccutane se eliberează doar pe bază de reţetă

Printre reacţiile secundare ale medicamentului antiacneic Roaccutane se numără şi tulburări ale sistemului nervos central, inclusiv depresia.

Potrivit prospectului, persoanele care îşi administrează Roaccutane se expun riscului de a suferi de depresie şi de alte tulburări psihice. Este doar unul dintre numeroasele reacţii adverse pe care le are acest medicament obţinut din isotretinoin, un derivat de vitamina A.

Roaccutane este indicat în acneea nodulochistică rezistentă la tratamentul clasic efectuat timp de patru-şase luni. În plus, este contraindicată administrarea de Roaccutane în sarcină, dar şi cu cel puţin şase luni înainte de acest eveniment, pentru că se elimină greu din corp şi poate provoca malformaţii la nivelul ADN-ului fetal.

Problema Roaccutanului a fost readusă în discuţie după sinuciderea fiului cel mic al lui Florin Călinescu, Luca. În Marea Britanie, 15 cazuri de sinucidere în rândul tinerilor au fost asociate cu tratamentul cu Roaccutane, relata publicaţia The Daily Mail în februarie.

Citiţi prospectul şi fiţi atenţi la simptome!

Prin definiţie, toate medicamentele sunt considerate substanţe riscante, iar pacienţii sunt avertizaţi asupra posibilelor pericole prin intermediul prospectului. Compoziţia lor este perfect cunoscută, iar reacţiile adverse sunt stabilite în cadrul unor studii complexe. Se admite folosirea unui medicament dacă beneficiul lui apare la doze de zece ori mai mici decât doza considerată toxică şi dacă raportul beneficii/riscuri este net favorabil.

„Nu trebuie să uităm că, din punct de vedere medical, nu există boli, ci există bolnavi. Tocmai de aceea, schema de tratament se alege şi se modifică de către medic, în funcţie de bolile asociate şi de felul în care răspunde bolnavul la terapie. La rândul său, bolnavul trebuie să fie conştient că îşi administrează nişte substanţe cu potenţial riscant, de aceea este bine să verifice prospectul înainte de a începe tratamentul şi să anunţe medicul dacă apar manifestări neplăcute“, recomandă prof. dr. Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.

Citeşte şi:
5 factori care favorizează apariţia depresiei

Depresia face tot mai mult parte din viaţa noastră

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite