Cum întâmpini sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu afecţiuni tiroidiene sunt printre cele mai afectate de schimbările vremii
Persoanele cu afecţiuni tiroidiene sunt printre cele mai afectate de schimbările vremii

„Obosesc mai uşor", „Mă trezesc mai greu"... Sunt replici pe care le repeţi, parcă, din ce în ce mai des. Nu te îngrijora, este vorba, pur şi simplu, de simptomele asociate începutului de toamnă. Le poţi combate cu uşurinţă şi, în acelaşi timp, îţi poţi pregăti corpul pentru provocările trecerii la temperaturi mai scăzute. Iată cum!

Fiecare anotimp aduce cu el modificări care solicită mecanismele de adaptare ale organismului la noile condiţii de viaţă: schimbări de temperatură, de umiditate, de luminozitate.

Citeşte şi:
5 alimente care te vitaminizează

Cum să-ţi cureţi organismul de toxine

Trecerea de la vară la toamnă este însă cea mai obositoare pentru corpul nostru, fiindcă majoritatea schimbărilor sunt dezavantajoase pentru funcţionarea sa optimă. Prin urmare, trecerea la sezonul rece va însemna pentru cei mai mulţi dintre noi o suprasolicitare a organismului prin activarea tuturor „rotiţelor" care ne ajută să ne adaptăm.

Chiar şi persoanele care se declară cucerite de peisajul în tonuri de galben-arămiu şi de temperaturile mai scăzute decât cele din timpul verii vor resimţi, totuşi, impactul acestor schimbări asupra sistemului nervos şi asupra capacităţilor mentale, sunt de părere specialiştii.

Luminozitatea scade, la fel şi tonusul

Tranziţia de la cald la frig, de la zile lungi, predominant însorite la zile scurte şi frecvent mohorâte este asociată cu stări de oboseală, cu lipsă de energie şi cu apatie. Explicaţia este că factorii exteriori antrenează schimbări ale activităţii hormonale. De exemplu, tiroida funcţionează mai intens în această perioadă, fiindcă ea este responsabilă cu stabilirea unui echilibru între temperaturile de afară şi cea corporală.

Simptomele specifice asteniei sunt date şi de carenţele de vitamine şi de minerale care pot apărea odată cu sosirea toamnei. Ar putea părea paradoxal faptul că toamna, care este anotimpul cel mai bogat în fructe şi în legume proaspete, este asociată cu astfel de lipsuri. Însă este perfect logic: un organism obosit şi „preocupat" cu munca de adaptare la condiţiile noului sezon rece nu mai asimilează corect substanţele nutritive din hrană.

Unele dintre mecanismele implicate în aceste procese presupun consumul unor cantităţi mai mari de nutrienţi decât cele introduse în corp prin alimentaţie. Aşadar, nu este de mirare faptul că primele săptămâni de toamnă ne găsesc vlăguiţi, cu un tonus scăzut şi nepregătiţi pentru atacul virozelor şi gripelor.

Avem tendinţa să mâncăm mai mult

Studiile arată că în lunile septembrie-octombrie avem tendinţa să mâncăm mai mult decât în perioada anterioară. Aceasta, în primul rând, pentru că organismul încearcă să compenseze singur carenţele nutriţionale şi „cere" mai multă mâncare, adică stimulează apetitul. Dar nevoia de mai multă hrană se explică şi prin încercarea metabolismului de a-şi pune de-o parte rezerve de energie (sub formă de grăsime) pentru zilele de iarnă.

Compensează prin dietă şi prin suplimente!

Ca să acoperi carenţele nutriţionale este necesar, într-adevăr, să compensezi în special prin alimentaţie. Dar contează foarte mult ceea ce mănânci în perioadele de tranziţie pe care le suportă corpul tău.

Femei verdeturi frigider

Astfel, este important ca dieta să fie alcătuită în special din legume şi din fructe de sezon care conţin oligoelemente (oligo provine din greacă şi înseamnă „rar"): zinc, siliciu, cupru, cobalt, litiu şi mangan. Corpul nu le produce singur, aşa că, pentru a acoperi necesarul, trebuie să le aduci prin alimentaţie. Prezenţa lor este esenţială pentru sănătate, fiindcă acest tip de minerale declanşează sau accelerează schimbul realizat între celule, activitatea enzimelor, hormonilor şi vitaminelor în corp.

În timp ce majoritatea vitaminelor şi mineralelor esenţiale (vitaminele A, C, E, cele din complexul B şi mineralele magneziu, calciu, fier) sunt mai uşor de asimilat din alimentele specifice toamnei, nivelul necesar de oligoelemente este dificil de asigurat doar prin dietă. De aceea, specialiştii recomandă şi administrarea unor suplimente alimentare. Totuşi, înainte de începerea unei cure de acest fel, trebuie să consulţi medicul de familie şi să realizezi un set de analize pentru a evalua necesarul de vitamine şi de minerale.

Meteosensibilii, cei mai afectaţi

Oboseala persistentă la trecerea dintre anotimpuri poate fi un semn al solicitării excesive a glandei tiroide, aceasta fiind implicată în reglarea temperaturii corporale. De altfel, persoanele cu afecţiuni tiroidiene sunt printre cele mai afectate de schimbările vremii. Dar nu sunt singurele.

La început de toamnă, se acutizează şi simptomele depresivilor, astmaticilor şi alergicilor, la fel şi durerile celor cu reumatism. Specialiştii le recomandă acestora să consulte medicul curant cu privire la modificarea tratamentului medicamentos, astfel încât să răspundă noilor nevoi ale corpului.

CARENŢĂ
Cantitatea redusă de lumină naturală nu mai favorizează sinteza vitaminei D. Poţi compensa carenţa folosind lămpi de luminoterapie.

SFAT
Combate oboseala şi dificultatea de concentrare specifice asteniei prin administrarea suplimentelor cu magneziu, seleniu şi cu zinc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite