Cum să-ţi cureţi organismul de toxine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un organism obosit şi secătuit de energie are nevoie de o perioadă de relaxare pentru a funcţiona în continuare la parametrii optimi. Un astfel de răgaz îi poţi oferi corpului tău dacă faci o cură de detoxifiere cu fructe şi cu legume proaspete, dar şi cu plante. Prin eliminarea toxinelor, ajuţi sistemul imunitar să-şi păstreze „muniţia" pentru perioada următoare, când va fi „atacat" de o varietate de agenţi patogeni, pri

Citeşte şi:
Cum întâmpini sezonul rece

5 alimente care te vitaminizează

Asimilezi mai bine vitaminele şi mineralele

Şi pentru sistemul digestiv este favorabilă o pauză de la alimentele industriale, pline de chimicale toxice, pe care le consumăm în mod obişnuit, fiindcă dieta iernii va fi bogată în grăsimi, care suprasolicită mai ales ficatul.

Nu în ultimul rând, detoxifierea înaintea sezonului rece face ca „filtrele" organismului, adică ficatul, rinichii, intestinele, să nu mai fie ocupate cu eliminarea toxinelor şi să concentreze pe asimilarea substanţelor nutritive din hrana de toamnă.

Cura de toamnă începe odată cu scăderea temperaturilor

Cele mai importante cure de detoxifiere se fac de două ori pe an, adică primăvara şi toamna. Cea de trecere la sezonul rece trebuie începută, în mod normal, în luna septembrie. Însă în condiţiile unei toamne călduroase, cum este cea de anul acesta, începerea curei poate fi amânată până când temperaturile scad considerabil şi corpul este, într-adevăr, pus în dificultate.

Monodieta, o soluţie

Specialiştii spun că există mai multe moduri de a-ţi detoxifia organismul. Unul dintre ele este monodieta. Mai exact, timp de trei zile pe săptămână, mănânci, la fiecare masă, un singur aliment natural şi bogat în substanţe nutritive. Cea mai indicată în acest sens este cura cu struguri. Aceste fructe sunt un complex de vitamine, minerale, enzime şi de zaharuri care conferă eliberare treptată de energie (100 g de struguri furnizează între 60 şi 90 de calorii.

În plus, purifică într-un timp scurt organismul, stimulând activitatea rinichilor şi a sistemului limfatic. Însă pentru ca această cură să aibă efectul scontat, este necesară şi în restul săptămânii o dietă echilibrată, din care să lipsească produsele din carne şi alte alimente cu un conţinut crescut de toxine.

Trei săptămâni - vegetale de sezon

Un alt tip de cură de eliminare a toxinelor este cea care cuprinde, timp de trei săptămâni, doar legume şi fructe de sezon, excluzând orice produs de origine animală şi alimentele de provenienţă industrială. Organismul are nevoie de aproximativ 20 de zile pentru a acoperi ciclul complet de detoxifiere în profunzime şi de drenaj al organelor cu rol de excreţie (rinichii, colonul, ficatul, dar şi plămânii).

De altfel, o cură mai scurtă de o săptămână nu este eficientă. În primele şapte zile, singura schimbare este punerea în mişcare a toxinelor din zonele unde s-au depus de-a lungul timpului. Veritabila detoxifiere de-abia acum începe.

Durerile de cap, mai frecvente

Pentru unele persoane, durerile de cap fac parte din programul zilnic

Nivelul crescut de umiditate şi modificările presiunii atmosferice cresc frecvenţa şi intensitatea durerilor de cap la persoanele cu astfel de predispoziţii, arată o cercetare a Societăţii Americane pentru studiul Migrenelor.

Atunci când zilele însorite alternează cu cele ploioase, durerile de cap sunt cu aproximativ 53% mai frecvente, spun specialiştii. Atenţie, şi murăturile, cu care vom înlocui la iarnă legumele proaspete, le favorizează! Şi această problemă poate fi reglată natural, cu ceai de tei, de mentă, de mărar sau de muşeţel.

5 aliaţi contra chimicalelor

1. Ridichea neagră are proprietăţi coleretice (stimulează secreţia de bilă) şi colagoge (favorizează evacuarea secreţiei biliare în intestin), ceea ce ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism, acţionând ţintit la nivelul ficatului. Dă-o pe răzătoare şi adaug-o în salate.

2. Seminţele de psyllium au un conţinut ridicat de fibre solubile, cu rol în „curăţarea" intestinului gros. Atunci când ajung în intestin, fibrele absorb toxinele şi le elimină. Pune seminţele de psyllium în iaurt şi mănâncă-l dimineaţa.

3. Păpădia are acţiune diuretică şi depurativă, acţionând mai ales la nivelul ficatului şi al vezicii biliare. De asemenea, păpădia ajută la eliminarea reziduurilor, dar şi microcalculilor renali. Decoctul de păpădie se prepară din două linguriţe de frunze şi de rădăcini de plantă care se fierb în 150 ml de apă. Se beau câte două căni pe zi.

4. Mătasea de porumb este recomandată mai ales pentru detoxifierea rinichilor, datorită efectului diuretic. Pentru a prepara un ceai, pune două linguriţe de mătase de porumb la 300 ml de apă clocotită. Lasă să infuzeze zece minute, apoi strecoară. Cura se ţine zece zile, în care se beau două-trei căni de infuzie pe zi.

5. Merele conţin o substanţă cu efect uşor laxativ, numită sorbitol. Datorită acesteia, curele de detoxifiere care includ şi mere sau suc din aceste fructe detoxifiază organismul, acţionând cu precădere la nivelul intestinului gros.

Ştiai că...

Două cure de detoxifiere pe an protejează organismul de afecţiuni cardiovasculare, reducând nivelul colesterolului.

SFATUL SPECIALISTULUI

Există mai multe semne pe care ni le transmite organismul atunci când are nevoie de o cură de detoxifiere. Ar trebui să ne dea de gândit: starea de somnolenţă, trezitul greu dimineaţa, stările depresive, nervozitatea, lipsa puterii de concentrare, transpiraţia şi respiraţia cu miros neplăcut, depozitele albicioase pe limbă, pofta de dulciuri, de alimente prăjite şi condimentate. Este bine ca orice cură de detoxifiere să înceapă de la colon.

Cele mai importante în acest sens sunt fibrele alimentare din fructele şi din legumele de sezon, dar şi din cerealele integrale. Bineînţeles, pentru detoxifiere este esenţial să bem minimum doi litri de apă pe zi. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite