Fumatul scade cu 40% şansele de concepere a unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerele din țara noastră încep să fumeze de la 15 ani
Tinerele din țara noastră încep să fumeze de la 15 ani

Femeile care fumează între cinci şi nouă ţigări pe zi riscă să aştepte conceperea unui copil mai mult de un an, comparativ cu nefumătoarele, atrag atenția medicii.

Peste jumătate dintre româncele fumătoare se află la vârsta fertilă, având între 15 şi 34 de ani. Medicii le atenționează însă pe femeile care intenționează să aducă pe lume un copil să renunțe cât mai curând la fumat dacă vor să-și îndeplinească dorința. Motivul este acela că, pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei. Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40 la sută.

Grăbește instalarea menopauzei

„Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog și coordonator al Programului Naţional "Stop Fumat".

În plus, studiile arată că și fumatul pasiv este la fel de periculos. Astfel, soţiile nefumătoare care au parteneri fumători prezintă cu 34 la sută mai puține șanse să rămână însărcinate.

Riscant și în caz de fertilizare in vitro

La fel ca în cazul conceperii unui copil pe cale naturală, și în caz de fertilizare in vitro, șansele fumătoarelor scad considerabil, comparativ cu nefumătoarele. Statisticile arată că femeile care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi şi care urmează o procedură de fertilizare în vitro au şanse de succes de doar 15 la sută, faţă de cele nefumătoare, cu şanse de 23 la sută.

De asemenea, rata avortului spontan este substanţial mai mare la femeile care fumează. Fumătoarele prezintă mai multe complicaţii în timpul sarcinii şi naşterii, complicaţii care pot include sângerări, desprinderea prematură a placentei şi ruperea prematură a membranei. În plus, femeile care fumează prezintă un risc de sarcină extrauterină de 2,5 ori mai mare.

Citește și...

Cât de eficiente sunt imaginile şocante de pe pachetele de ţigări?
Soțiile fumătorilor au risc dublu de cancer

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite