Soțiile fumătorilor au risc dublu de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumătorii pun în pericol sănătatea întregii familii
Fumătorii pun în pericol sănătatea întregii familii

Sănătatea soţilor nefumători este serios afectată ca urmare a faptului că partenerul de viaţă fumează, atrag atenția medicii pneumologi.

Femeile care trăiesc alături de bărbați fumători prezintă de două ori mai multe riscuri de apariție a cancerului. „Practic, într-o familie în care soţul fumează, soţia este expusă fumatului pasiv. Încă din anii '80 s-a demonstrat creşterea importantă a riscului de cancer pulmonar al soţiilor nefumătoare ai căror soţi fumează în casă. Mai mult, simpla expunere la fum de tutun timp de 30 de minute creşte riscul de infarct miocardic acut cu 30 la sută", a declarat doctorul Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat.

Bucureștenii, cei mai grijulii fumători

Statisticile arată că renunțarea la fumat ca urmare a grijii pentru sănătatea partenerului nu este o prioritate pentru adepții acestui viciu. Printre motivele menţionate de pacienţi pentru a renunţa la fumat, „presiunea" partenerului surclasează dorinţa de a-i proteja sănătatea. Astfel, 9,1% din pacienţii înscrişi în cadrul Programului Naţional Stop Fumat au declarat că au luat decizia să renunțe la fumat ca urmare a „presiunii" exercitate de partener şi doar 5,4% din dorinţa de a-și proteja partenerul. Cu toate acestea, specialiștii au observat că în zona Prahova-Bucureşti s-a înregistrat cel mai mare procent al fumătorilor care au ales să renunțe la acest viciu „de grija partenerului" (16%).

Citește și:

Atenţie! Fumatul poate predispune la psoriazis

Ai renunţat la fumat? Mănâncă multe legume ca să nu te îngraşi!

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite