Secretele tinereţii sunt accesibile oricui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care fac sport în mod constant au o speranţă de viaţă cu 30% mai mare
Persoanele care fac sport în mod constant au o speranţă de viaţă cu 30% mai mare

Practicile şi obiceiurile sănătoase pe care le adoptăm în tinereţe sunt mai importante chiar decât predispoziţia genetică în ceea ce priveşte declanşarea unor boli.

Persoanele care la 20 de ani au o alimentație echilibrată, practică o activitate fizică, consumă rareori alcool și se feresc să devină victime ale fumatului sunt lipsite la 40 de ani de apariția bolilor specifice: afecțiuni cardiovasculare sau diabet.

"Mulți adulți au diete nesănătoase, sunt obezi și sedentari. Acestea sunt cauzele pentru care prezintă niveluri ridicate ale tensiunii arteriale, glicemiei și colesterolului, fiind predispuși la apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului și hipercolesterolemiei", a declarat Kiang Liu, profesor în cadrul Școlii de Medicină Feinberg din cadrul Universității Northwestern din SUA, autor al unui studiu în care au fost incluși peste 3.000 de subiecți.

Citeşte şi...
Vrei să ai un copil isteţ? Încurajează-l să facă mişcare!

Ce sporturi sunt cele mai eficiente pentru a ne menţine în formă

În cadrul acestui studiu, specialiștii au comparat declarațiile participanților cu privire la stilul lor de viață și rezultatele analizelor acestora. Concluziile au fost că persoanele care prezintă un risc cardiovascular scăzut la maturitate vor avea și o speranță crescută de viață și vor cheltui mai puțini bani pentru menținerea stării de sănătate la bătrânețe.

"De asemenea, în cazul tinerilor care au antedecente în familie de boli cardiovasculare, dar care adoptă un stil de viață sănătos, riscul de apariția a unei afecțiuni cardivasculare scade considerabil. Acest lucru înseamnă că stilul de viață joacă un rol mai important decât genetica în ceea ce privește declanșarea unor boli", explică autorul studiului.

Obezitatea şi fumatul duc la deces prematur

Oamenii de știință sunt de părere că kilogramele în plus și tutunul sunt la fel de periculoase pentru sănătate. Cercetătorii suedezi din cadrul Institutului Karolinska au analizat cauzele de deces a peste 45.000 de adolescenți. Ei i-au monitorizat pe subiecți timp de 38 de ani, perioadă în care i-au întrebat dacă fumează și care este indicele lor de masă corporală.

Rezultatele au arătat că adolescenții supraponderali au același risc de deces ca și tinerii care fumează zece țigări pe zi. În schimb, practicarea a 30 de minute de activitate fizică pe zi reduce cu 30 la sută riscul de boli cardiovasculare și crește speranța de viață cu 30 la sută.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite