Strategii pentru a învinge depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă suferi de depresie, nu te izola în casă. Ieşi pe cât posibil zilnic cu prietenii, mergi la cumpărături sau plimbă-te pur şi simplu
Dacă suferi de depresie, nu te izola în casă. Ieşi pe cât posibil zilnic cu prietenii, mergi la cumpărături sau plimbă-te pur şi simplu

Cu cele 121 de milioane de persoane de pe Glob afectate, depresia pare să pună stăpânire pe lumea modernă. Putem atenua „tristeţea" nemotivată sau insuficient motivată apelând la un psiholog. Uneori, am avea nevoie de medicamente pentru acest lucru. Dar, indiferent de severitatea depresiei, sunt lucruri pe care le putem face chiar noi pentru a ieşi din această stare.

Despre depresie auzim vorbindu-se tot mai des în societatea de astăzi. Am devenit mai vulnerabili la tulburările de ordin psihic, comparativ cu generaţiile anterioare, iar de vină pentru acest lucru sunt suprasolicitarea şi stresul, care erodează psihicul.

Citeşte şi:
Recăpătarea tonusului psihic se face cu paşi mici

Dacă la acestea mai adăugăm şi o perioadă de încercări, cum este cea pe care o traversăm acum, în plină criză economică, fenomenul depresiei devine cu atât mai justificat.

Pe fondul problemelor financiare, a crescut numărul bărbaţilor care se confruntă cu această problemă, pentru că statutul de susţinători ai familiei le-a fost afectat. Iar picătura care umple paharul în această perioadă este sezonul de toamnă, care vine cu zile mai scurte şi mai mohorâte. Lumina mai redusă ne afectează dispoziţia şi favorizează instalarea depresiei.

Recunoaşte problema...

Fiecare dintre noi a trecut prin perioade în care s-a simţit trist, după ce a suferit o pierdere sau un eşec. Este un sentiment normal, pe care majoritatea oamenilor reuşesc să-l depăşească şi să-şi recapete tonusul psihic.

Dacă această tristeţe depăşeşte două săptămâni şi dacă ajunge să schimbe viaţa celui afectat, ea semnalează instalarea depresiei. Lipsa de energie, lipsa poftei de a trăi, gândurile negative, capacitatea scăzută de concentrare, tulburările de apetit alimentar, irascibilitatea şi insomniile sunt simptome care se asociază adesea cu tristeţea. Acest sentiment nu este întotdeauna motivat.

Unele persoane devin depresive fără să fi trecut printr-un eveniment traumatizant, aşadar, fără să fi existat un factor declanşator evident. Indiferent de cauză, depresia poate evolua atât de mult, încât poate ajunge să afecteze viaţa socială, profesională şi personală şi să provoace gânduri de suicid.

Acest lucru se întâmplă mai ales în rândul persoanelor de sex masculin. Spre deosebire de femei, bărbaţii nu cer sprijin medicilor, ceea ce explică de ce suicidul este de patru ori mai frecvent în cazul lor. Cu cât mai repede recunoşti simptomele şi intervii, cu atât mai mari sunt şansele de a nu dezvolta o depresie severă.

... şi vorbeşte despre ea

Dacă în ţările occidentale, oamenii vorbesc cu o mai mare lejeritate despre stările prin care trec şi nu se sfiesc să apeleze la psiholog când simt că nu le pot gestiona singuri, în România, depresia este privită ca o problemă ruşinoasă, oamenii având convingerea că este o dovadă de slăbiciune psihică. Mai mult, ei se tem de impactul pe care l-ar avea un astfel de diagnostic în cercul lor social sau profesional.

În consecinţă, se izolează, dar, ca într-un cerc vicios, lipsa interacţiunilor sociale nu face decât să agraveze tristeţea patologică. Încearcă să vorbeşti cu persoanele apropiate despre sentimentele pe care le experimentezi. Aceasta este o modalitate de a te „descărca" de gândurile negative, iar în cadrul unei discuţii ai putea identifica cel puţin câteva dintre motivele care te-au cufundat în depresie.

Arta, o modalitate de exprimare

În cazul în care consideri că nicio persoană din jur nu-ţi este atât de apropiată încât să i te confesezi, exprimă-ţi trăirile pe hârtie. Încearcă să faci un jurnal în care să notezi zilnic gândurile pe care le ai. Există multe alte modalităţi de exprimare, cum ar fi desenul, pictura, muzica, dansul sau fotografia. Alege dintre acestea activitatea care simţi că te-ar putea ajuta să te exteriorizezi mai uşor şi pentru care ai înclinaţie. Ai putea să descoperi că activitatea respectivă îţi aduce emoţii pozitive.

Atenţie la tristeţea copiilor!

Depresia nu este o suferinţă a vârstei adulte. Şi copiii se pot confrunta cu ea, iar statisticile semnalează faptul că a scăzut vârsta de debut a bolii. Problemele de la şcoală, plecarea unui părinte în străinătate, conflictele din familie, lipsa de atenţie din partea părinţilor, divorţul acestora şi respingerea din partea colegilor pot aduce copiilor motive de cădere psihică. Dacă nu se intervine, depresia poate crea probleme grave de comunicare şi de integrare, iar adolescenţii pot avea tentative de suicid. Tristeţea este vizibilă la copii în principal printr-o lipsă a chefului de joacă şi prin izolare.

Observă lucrurile pozitive

Depresia aduce invariabil un sentiment de deznădejde şi de pesimism. Să încerci să vezi partea plină a paharului nu este deloc uşor în aceste condiţii. Dar, cu paşi mici, putem reuşi să punem în umbră aspectele negative ale existenţei. Te poate ajuta pentru aceasta o agendă în care să notezi, la fiecare sfârşit de zi, lucrurile pozitive pe care le-ai trăit şi cuvintele frumoase care ţi-au fost adresate de colegi, de familie şi de prieteni. Nu trebuie să fie doar evenimentele cu greutate, cum ar fi o promovare, un câştig material, ci şi lucrurile mărunte. În cele mai multe cazuri, depresia ne împiedică să mai vedem asemenea lucruri, dar notându-le pe hârtie, devenim conştienţi de ele.

Nu te învinovăţi!

Recuperarea va fi mult mai dificilă dacă la sentimentul de tristeţe îl adaugi şi pe cel de vinovăţie, rezultat din senzaţia că nu ai încercat suficient de mult să scapi de depresie sau că ai făcut un lucru care a declanşat-o. Îndepărtarea sentimentului de vinovăţie este cel mai simplu şi mai important lucru pe care-l poţi face pentru a alunga depresia.

Conştientizează faptul că este vorba de o boală, aşa cum sunt diabetul, ulcerul sau cancerul şi că, la fel ca în cazul acestora, ai nevoie de ajutor specializat pentru a o trata. Eforturile pe care le faci pe cont propriu sunt rareori suficiente pentru a te vindeca, dar ele contribuie la aceasta. În plus, chiar şi cu medicamente sau prin psihoterapie, depresia se atenuează în timp, nu peste noapte.

FRECVENŢĂ
7% din populaţia Europei s-a confruntat anul trecut cu o formă de depresie.

SFATUL SPECIALISTULUI

Depresia poate avea o intensitate uşoară, moderată sau severă. Cea din urmă este caracterizată de o suferinţă puternică a persoanei afectate şi de risc suicidar. În depresia moderată, simptomele sunt intense, dar persoana în cauză nu are gânduri de suicid. O persoană care are o depresie uşoară nu mai este la fel de veselă ca înainte.

De exemplu, ea nu mai are iniţiativa de a ieşi cu prietenii, dar acceptă dacă este invitată să iasă. Dacă ar avea o formă mai severă a tulburării, ar refuza. În depresiile moderate şi severe, medicamentele reprezintă principala indicaţie. Majoritatea psihiatrilor recomandă astăzi blocanţii selectivi ai recaptării serotoninei, o clasă de medicamente cu mai puţine efecte adverse. Dr. Radu Teodorescu, medic primar psihiatru, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Comunitară din Bucureşti

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite