Este dovedit, sportul ajută memoria!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedalarea pe bicicletă staţionară în ritm alert stimulează activitatea inimii
Pedalarea pe bicicletă staţionară în ritm alert stimulează activitatea inimii

Activitatea fizică stimulează activitatea cerebrală a oamenilor şi rozătoarelor, confirmă un studiu irlandez. Mecanismul constă în eliberarea unei proteine numită factor neurotrofic cerebral (BDNF).

Sportul aerobic stimulează funcţia cognitivă, iar rezultatul nu ţine doar de creşterea fluxului de sânge la nivelul creierului. În cadrul unui studiu realizat de specialiştii Universităţii din Dublin, două grupuri de persoane au vizionat fotografii conţinând figuri de oameni şi numele lor asociate. Ele au repetat experienţa după 30 de minute, timp în care oamenii din primul grup au pedalat pe o bicicletă staţionară, în vreme ce al doilea grup a stat liniştit. Urmarea a fost că voluntarii din primul grup au avut rezultate semnificativ mai bune la testul de memorie decât cei odihniţi.

Testele sangvine au lămurit diferenţa: imediat după exerciţiu, cicliştii au prezentat un nivel mai mare de factor neurotrofic cerebral, proteină despre care se ştie că îmbunătăţeşte sănătatea celulelor nervoase. Aceste rezultate confirmă observaţiile făcute anterior pe şoarecii de laborator de către cercetătorii brazilieni şi americani.

Citeşte şi: 5 sporturi cu beneficii ţintite

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite