Somnul cu vise „şterge“ amintirile neplăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem nevoie de cel putin trei ore de somn pentru a trece prin toate fazele acestuia
Avem nevoie de cel putin trei ore de somn pentru a trece prin toate fazele acestuia

Într-adevăr, noaptea este un sfetnic bun. Atunci când visăm, creierul procesează emoţiile negative şi elimină stresul pe care ni-l provoacă. 

Amintirile dureroase devin mai uşor de suportat după un somn odihnitor, spun cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California. Ei au analizat 35 de voluntari care au privit imagini emoţionante în două reprize, la 12 ore distanţă una de alta. Jumătate au făcut acest lucru dimineaţa şi seara, iar ceilalţi au avut la dispoziţie o noapte de somn între vizionări. Persoanele care au dormit au avut o reacţie mult mai controlată când au revăzut imaginile emoţionante.

Cercetătorii se bazează în concluziile lor pe imaginile obţinute cu ajutorul rezonanţei magnetice funcţionale. Astfel, ei au observat că somnul scade reactivitatea amigdalei, organul din creier responsabil cu procesarea emoţiilor. În plus, ajută cortexul prefrontal să controleze reacţiile emoţionale.
„În timpul fazei REM , a somnului cu vise, amintirile sunt reactivate, reconectate şi integrate. Toate acestea se întâmplă însă fără intervenţia neuromediatorilor de stres, care nu se sintetizează în această fază a somnului. Astfel somnul cu vise devine terapeutic“, este de părere Els van der Helm, coordonatorul studiului.

Citeşte şi: Trucuri Feng Shui pentru un somn odihnitor
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite