La menopauză, o româncă din trei are osteoporoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osteoporoza poate produce tasări vertebrale şi fracturi care curbează coloana
Osteoporoza poate produce tasări vertebrale şi fracturi care curbează coloana

În România, între 10 şi 12% din populaţie suferă de osteoporoză, o afecţiunea care constă în demineralizarea oaselor şi în creşterea riscului de fracturi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Datele statistice internaţionale arată că osteoporoza este a treia cauză de mortalitate în ţările civilizate şi afectează peste 200 de milioane de oameni la nivel mondial şi aproximativ 12% din populaţia Europei. Sexul feminin este factor de risc în apariţia osteoporozei, boala fiind diagnosticată în 90% din cazuri la femei.

Citeşte şi:
Cum pot fi atenuate neplăcerile cauzate de menopauză

„După 40 de ani, la femei începe reducerea lentă a masei osoase, cam cu 2-3% pe an, iar când intervine menopauza, rata de pierdere a masei osoase ajunge până la 10% pe an, context în care se poate produce osteoporoza", explică medicul specialist reumatolog Ana Zugravu de la Policlinica „Enescu", Regina Maria.

Potrivit specialistei, osteoporoza poate apărea şi înaintea menopauzei, la persoanele care au afecţiuni ce favorizează pierderea de masă osoasă: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, bolile digestive care afectează absorbţia calciului, bolile endocrine precum hiperparatiroidismul şi hipertiroidia. De asemenea, există boli în tratamentul cărora se utilizează medicamente ce favorizează osteoporoza, precum preparatele pe bază de cortizon.

Riscul creşte odată cu vârsta

Potrivit medicului reumatolog Ana Zugravu, frecvenţa osteoporozei la nivel mondial este de 5%, la femeile de 50 de ani, iar în cazul româncelor, după vârsta de 55 de ani, una din trei face osteoporoză. „Creşterea este progresivă, astfel că la 85 de ani se ajunge la o prevalenţă de 50%, iar în cazul bărbaţilor, prevalenţa în jurul vârstei de 50 de ani este de 2,4%, ajungând la 20% la 85 de ani", mai spune medicul.

Prevenţia osteoporozei se poate face prin aportul optim de alimente bogate în calciu şi în vitamina D, prin renunţarea la fumat şi la alcool, precum şi prin administrarea de suplimente cu calciu şi cu vitamina D. Exerciţii fizice stimulează circulaţia la nivel osos, înlesnind aportul de substanţe nutritive şi conservând masa scheletului. La nivel internaţional, în data de 20 octombrie se marchează Ziua Internaţională a Osteoporozei, prin care se doreşte conştientizarea populaţiei cu privire la prevenţia şi tratarea acestei afecţiuni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite