Cum pot fi atenuate neplăcerile cauzate de menopauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultă medicul în vederea unor soluţii terapeutice pentru atenuarea simptomelor menopauzei
Consultă medicul în vederea unor soluţii terapeutice pentru atenuarea simptomelor menopauzei

Dieta adecvată şi terapia de substituţie hormonală îmbunătăţesc calitatea vieţii femeilor aflate în această etapă. Menopauza se instalează, în general, în intervalul de vârstă 45-55 de ani şi este anunţată prin simptome precum bufeurile (valuri intense de căldură care durează câteva secunde), transpiraţiile nocturne şi unele tulburări emoţionale.

Aceste manifestări sunt date de faptul că ovarele încetează să producă estrogen, hormon sexual implicat în multe procese din organism. „Pe lângă bufeuri şi transpiraţii nocturne, se constată o atrofiere genitală, uscăciune a mucoaselor vaginale, scăderea tonicităţii pielii. Însă consecinţa cea mai periculoasă constă în creşterea riscului de boală cardiovasculară, devenit la menopauză, egal cu cel al bărbaţilor", explică medicul primar ginecolog Alexandru Ciulcu de la Spitalul „Ioan Cantacuzino" din Capitală.

Potrivit specialistului, se poate spune că o femeie a ajuns la menopauză dacă timp de un an de zile nu are menstruaţie, urmarea faptului că s-a ajuns la încetarea totală a secreţiei de hormoni feminini de către ovare. Din fericire, pentru ­fiecare simptom neplăcut dat de menopauză există soluţii, susţin specialiştii.

Dieta cu soia, protecţie pentru artere

Fitohormonii din plante, în special cei din soia, compensează lipsa estrogenului şi oferă protecţie cardiovasculară femeilor timp de până la cinci ani după instalarea menopauzei, susţin cercetătorii de la Universitatea California, Facultatea de Medicină „Keck". Studiul cercetătorilor americani arată că riscul de ateroscleroză este cu 16% mai mic la femeile aflate la menopauză care consumă soia în mod frecvent. Dacă au deja diagnosticul de ateroscleroză, în 68% din cazuri, boala progresează mai lent.

Substituţia hormonală previne afecţiuni grave

Bufeurile şi transpiraţiile nocturne pot fi atenuate în proporţie de 90% prin terapiile de substituţie hormonală, arată statisticile. Beneficiile majore ale unor astfel de terapii pe termen lung constau în prevenirea unor boli precum osteoporoza şi afecţiunile cardiace. De aceea, specialiştii recomandă aceste terapii încă de la primele simptome. „Terapia de substituţie hormonală ar trebui să înceapă precoce, fiindcă, în caz contrar, efectele asupra vaselor de sânge, asupra oaselor şi asupra pielii sunt ireversibile. De asemenea, terapia nu mai are aceeaşi eficienţă şi, în unele cazuri, poate chiar să agraveze problemele deja existente", explică medicul Alexandru Ciulcu.

Poate fi necesară psihoterapia

Atenţia, viteza de reacţie, capacitatea de decizie şi autocontrolul se diminuează la menopauză pe fondul fluctuaţiilor hormonale, iar acest lucru poate conduce la scăderea stimei de sine. Mai mult, pot apărea şi tulburări afective: anxietate şi depresie manifestate prin tendinţa de a plânge mai uşor decât în trecut, prin irascibilitate şi prin relaţii interpersonale dificile.

„Mai pot apărea o serie de trăiri complexe, cu caracter de pierdere din cauza conştientizării îmbătrânirii şi senzaţiei de apus al feminităţii, precum şi o stare de nesiguranţă, cauzată de manifestările fiziologice", explică prof. univ. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, preşedintele Societăţii Române de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală. Psihoterapia este soluţia prin care astfel de probleme emoţionale pot fi gestionate.

Disfuncţiile sexuale, tratate specific

Atrofia mucoasei vaginale, dar şi a mucoasei vezicii urinare cresc riscul de apariţie a vaginitelor şi a cistitelor. Ambele afecţiuni provoacă disconfort la contact sexual şi, în multe situaţii, determină femeia să renunţe la viaţa intimă.

Şi pentru aceste consecinţe ale menopauzei există soluţii terapeutice. În plus, pentru atenuarea disconfortului din timpul raporturilor sexuale, dat de uscăciunea vaginală, se recomandă folosirea gelurilor pe bază de estrogen, aplicate local.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite