Află ce rişti dacă nu tratezi cariile la timp!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariile netratate la timp duc la pierderea dinţilor
Cariile netratate la timp duc la pierderea dinţilor

Cariile netratate îşi pun amprenta negativ asupra întregului organism şi pot duce la pierderea dinţilor, atenţionează stomatologii. Acest lucru însă ar putea fi prevenit dacă am  merge la stomatolog de două ori pe an. Din păcate, ultimul barometru arată că 66% din români nu merg la dentist nici măcar o dată pe an.

Se apreciază că în jur de 70 la sută din români au carii. Dacă în prima instanţă o astfel de afecţiune nu pune probleme prea mari, în timp afectează serios întregul organism.

„Caria dentară este o afecţiune care nu se vindecă de la sine, iar o dată instalată nu face decât să evolueze. În lipsa unui tratament, avansează în structurile dentare prin smalţ, dentină şi apoi ajunge să lezeze nervul. Prin urmare, o carie simplă- al cărei tratament ar fi necesitat o intervenţie minimă – se transformă într-o carie complicată care are nevoie de tratamente mai elaborate şi mai costisitoare (de exemplu, extirparea nervului, obturarea canalelor, obturaţii mai extinse sau chiar acoperirea cu coroane dentare)”, explică medicul stomatolog Raluca Miciulică de la Clinica Office Dent din Ploieşti.

Cresc riscul de AVC şi de cancer

Anul trecut, oamenii de ştiinţă japonezi de la Universitatea din Osaka au observat că o parte dintre voluntarii care suferiseră un accident vascular cerebral (AVC) aveau o concentraţie foarte mare de Streptococcus mutans în sânge. Bacterie deosebit de periculoasă, Streptococcus mutans trăieşte la nivelul cavităţii bucale şi se presupune că, în concentraţii mari, favorizează apariţia cariilor.

De asemenea, se pare că există o legătură directă între cariile netratate şi cancer. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Nagoya arată că riscul de apariţie a cancerului la colon este cu 136 la sută mai mare în cazul celor cu carii. Iar probabilitatea apariţiei altor forme de cancer (de exemplu, cancer pulmonar) creşte proporţional cu numărul dinţilor stricaţi.

Compromit întreaga dantură

În timp, în lipsa unui tratament corespunzător, dintele afectat de carie se poate pierde. Iar pierderea unui dinte îi afectează şi pe cei din jur.

„Edentaţia sau lipsa unui dinte reprezintă o situaţie clinică în care, dacă nu se intervine imediat după pierderea dintelui, au loc modificări care îngreunează tratamentul ulterior. Modificări apar la nivelul dinţilor vecini care îşi modifică poziţia tinzând să închidă spaţiul rămas prin extracţia dintelui. Dinţii învecinaţi prezintă înclinări ale axelor care îngreunează tratamentele ulterioare prin punţi sau implanturi”, explică medicul stomatolog Raluca Miciulică.

Citeşte şi:

Cum îi afectează căldura pe bolnavii cronic

Geamantane Samsonite cu risc de cancer, retrase de pe piaţă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite