Cum îi afectează canicula pe bolnavii cronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul verii se pot consuma până la 2,5 litri de apă pe zi
În timpul verii se pot consuma până la 2,5 litri de apă pe zi

Căldură suprasolicită organismul, iar acest lucru, pe fondul unor vulnerabilităţi, este resimţit mai acut de către cei cu probleme de sănătate

În lipsa unor măsuri de protecţie, canicula care a cuprins România de câteva zile îşi poate pune amprenta negativ asupra fiecărui organism, atenţionează medicii. Exceptând copiii şi bătrânii, care sunt cele mai vulnerabile categorii, bolnavii cronic sunt persoane în cazul cărora expunerea la soare la ore nepotrivite (de exemplu, în miezul zilei) poate duce la înrăutăţirea stării lor şi chiar la deces.

 În această categorie intră persoanele cu boli cardiace, cele cu hipertensiune, cele cu afecţiuni ale sistemului respirator (BPOC, bronşită etc.), cele cu diabet (cele mai multe prezintă o vulnerabilitate la nivelul inimii) şi cele cu afecţiuni endocrinologice. De asemenea, măsuri de precauţie se impun şi în cazul persoanelor care au boli de rinichi şi al celor cu tulburări la nivelul sistemului nervos central, aşa cum sunt maladiile Alzheimer şi Parkinson.

Oboseala inimii, risc de deces

În general, expunerea la temperaturi ridicate determină o suprasolicitare a aparatului cardiovascular, care se manifestă prin creşterea frecvenţei bătăilor şi a debitului inimii, prin scăderea tensiunii arteriale şi a cantităţii de oxigen care ajunge la inimă.

În cazul celor cu boli de inimă, aceste modificări din corp pot determina, în primă instanţă, stări de leşin. Însă, în unele cazuri, căldura excesivă poate favoriza decesul. „Atunci când este foarte cald, organismul depune un efort suplimentar pentru a-şi menţine propria temperatură în limite normale. Iar pentru a se elimina căldura din corp, vasele de sânge se dilată, iar la nivel periferic se produce o vasodilataţie puternică", explică prof. dr Mircea Cinteză, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

În aceste condiţii, cardiacii ar trebui să ia în serios atenţionarea de cod galben de caniculă (se preconizează temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade Celsius), emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie până joi, cel puţin. În cazul persoanelor diag-nosticate cu diferite afecţiuni respiratorii,  temperaturile de peste 35 de grade Celsius pot creşte riscul de sufocare.

„Pentru persoanele diagnosticate cu bronşită, cu astm ori cu emfizem pulmonar inhalarea aerului cald are efect constrictiv asupra căilor respiratorii, în sensul că reduce diametrul bronhiilor, ceea ce atrage după sine crize mai frecvente de sufocare", explică prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. 

Beţi apă la fiecare jumătate de oră!

Se vor lua măsuri suplimentare şi pentru prevenirea deshidratării, deoarece mulţi bolnavi cronic ajung la spital din cauza unei hidratări superficiale. Ca să fiţi siguri că beţi cei doi litri de apă indispensabili corpului pentru a funcţiona normal, care în timpul verii pot ajunge până la 2,5 litri, medicii recomandă să se bea o cană cu apă la fiecare jumătate de oră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite