Ce complicaţii creează diabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul riguros al glicemiei şi o dietă corectă sunt măsuri care previn complicaţiile diabetului
Controlul riguros al glicemiei şi o dietă corectă sunt măsuri care previn complicaţiile diabetului

Vederea mai slabă, o memorie care îţi joacă feste şi disfuncţiile sexuale pot fi consecinţe ale diabetului scăpat de sub control. Însă toate organele au de suferit din cauza nivelului crescut al zahărului în sânge.

Diabetul nu poate fi vindecat, iar cantitatea mare de glucoză din sânge duce la deteriorarea vaselor şi, iniţial, are de suferit microcirculaţia. Ulterior, complicaţiile se pot extinde şi la vasele mari de sânge.

Ochii suferă primii

Vederea este prima care îşi pierde acuitatea din cauza leziunilor ce apar la nivelul vaselor mici de sânge. Simptomele pot fi vederea înceţoşată, distorsionată sau dificultăţile de citire cauzate de afectarea vaselor de la nivelul retinei. În unele situaţii, valorile crescute ale glicemiei pot duce chiar şi la pierderea temporară a vederii.

După câteva ore de la revenirea glicemiei în limitele normale, diabeticul îşi recapătă vederea, dar astfel de episoade sunt foarte periculoase pentru sănătatea ochilor. În timp, se poate ajunge la o hemoragie în interiorul ochiului, dată de creşterea tensiunii intraoculare, sau la o desprindere de retină, manifestată prin vedere în ceaţă sau prin pierderea parţială a vederii. Toate aceste degradări progresive poartă numele de retinopatie diabetică, afecţiune care poate fi prevenită prin controlul corect al glicemiei.

Rinichii nu mai sunt «un filtru» eficient

Leziunile produse de nivelul crescut al glucozei în sânge afectează şi rinichii, prin lezarea particulelor numite nefroni, implicate în filtrarea sângelui. Iniţial, singurul simptom al acestei afecţiuni, numită nefropatie diabetică, este prezenţa în urină a unei cantităţi mari de proteine. Acest fenomen poate fi depistat printr-un test urinar pentru determinarea microalbuminuriei.

Pe măsură ce nefropatia se agravează, apar acumulări de lichide între celule, numite edeme, iar picioarele se umflă. Ulterior, aceste edeme se pot extinde în tot organismul, iar funcţia rinichilor este din ce în ce mai afectată. Fiindcă rinchii nu mai funcţionează corect, se elimină tot mai puţin din excesul de insulină din sânge şi pot apărea crizele hipoglicemice, adică scăderi ale nivelului glicemiei. Ele sunt la fel de periculoase ca şi crizele de hiperglicemie.

Apar infecţii şi ulceraţii ale pielii

Sensibilitatea pielii scade pe măsură ce diabetul se agravează, iar ritmul de regenerare celulară încetineşte şi el. De aceea, rănile se vindecă mai greu, iar ulceraţiile şi infecţiile de la nivelul pielii devin frecvente. Sunt afectate sensibilitatea tactilă, sensibilitatea la durere şi coordonarea mişcărilor. Pot fi resimţite furnicături, amorţeli, dureri spontane sub formă de arsură sau de înţepătură, junghi la nivelul picioarelor, mâinilor sau al braţelor.

Aceste simptome apar iniţial la nivelul degetelor de la picior şi sunt mai accentuate seara. Pot apărea şi ulceraţii şi infecţii ale piciorului, dar şi deformări articulare sau osoase. De asemenea, pot apărea o slăbiciune a membrelor şi pierderea echilibrului şi coordonării.

În timp, se poate ajunge la arteriopatie diabetică, o complicaţie care afectează vasele mari de sânge şi care poate evolua până la întreruperea definitivă a circulaţiei sângelui prin picioare. Într-o astfel de situaţie se impune amputarea. Riscul de a face asemenea complicaţii este mai mare la persoanele care au diagnosticul de diabet de peste 30 de ani.

Pericol de atac cerebral şi de infarct

Riscul de accident vascular cerebral este dublu la persoanele cu diabet. Se ajunge aici din cauza aterosclerozei şi a hipertensiunii, care determină deteriorări ale vaselor de sânge din creier. Dar şi riscul de infarct este mai mare la diabetici. Statistic, din trei persoane cu diabet, două mor din caza bolilor de inimă, aceasta fiind cea mai frecventă cauză de deces în rândul celor care au afecţiunea.

Poate afecta viaţa sexuală

Disfuncţiile sexuale pot fi consecinţe ale diabetului neglijat şi netratat. În cazul bărbaţilor, apare disfuncţia erectilă pe fondul deteriorării vaselor de sânge, iar această problemă poate semnala pericolul unui infarct. În cazul femeilor, dificultatea de a obţine satisfacţia sexuală poate fi o consecinţă a diabetului netratat sau tratat incorect.

Specialistul nostru

Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu
medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică a cărei gravitate este dată mai ales de complicaţiile sale: bolile cardiovasculare (cardiopatia ischemică, hipertensiunea, ateroscleroza), afectarea oculară (retinopatia), afectarea renală (nefropatia), afectarea nervoasă (neuropatia) şi infecţiile. Persoanele cu riscul sporit de a face complicaţii sunt cele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip II cu mai mult de cinci ani în urmă.

Toate aceste probleme de sănătate pot fi evitate prin controlul regulat al glicemiei. Aşadar, principala măsură care ar trebui luată în caz de diabet este echilibrarea metabolică, prin dieta recomandată de medic, pentru a obţine valori glicemice cât mai bune. Cea mai importantă analiză este HBA1c, hemoglobina glicozilată, care trebuie să fie sub 6,5%. De asemenea, activitatea fizică este esenţială, precum şi respectarea orelor de somn, 7-8 ore pe noapte, renunţarea la tutun şi la alcool.

Frecvenţă

În România, 5% din populaţia adultă suferă de diabet zaharat de tip 2.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite