Lipsa igienei ucide anual peste 1 milion de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regulile de igienă se deprind de acasă şi încep cu spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun
Regulile de igienă se deprind de acasă şi încep cu spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun

Copiii pot fi implicaţi în păstrarea igienei acasă şi la şcoală într-un mod creativ, care îi transformă în detectivi contragermenilor. Respectarea regulilor privind igiena îi fereşte de boli precum hepatita A şi afecţiunile gastrointestinale.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului continuă proiectul educaţional „Igiena acasă şi la şcoală”. Programul urmăreşte implicarea copiilor de la grădiniţă şi din clasele I-VIII în activităţi creative pe echipe, privind păstrarea igienei. În anul şcolar 2011 – 2012, programul, aflat la a treia ediţie, se desfăşoară în 10 judeţe din ţară: Bucureşti, Călărași, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Olt, Tulcea și Vâlcea El implică peste 30.000 de copii din 200 de şcoli şi 200 de grădiniţe.

Mâinile murdare poartă milioane de germeni

Statisticile arată că una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă. La nivel mondial, această boală ucide mai mulți copii decât o fac HIV/SIDA, malaria și pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdară și de condițiile de viață insalubre. În România, mortalitatea cauzată de diareea infecțioasă este de 4 ori mai mare decât în Bulgaria și de 2 ori mai mare decât în Ungaria.

 “Este esențial să ne învățăm copiii să respecte regulile elementare de igienă; în felul acesta îi putem feri de un număr mare de afecțiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afecțiunile gastro-intestinale care, din păcate, apar destul de frecvent la vârsta copilăriei. În plus, le formăm deprinderi corecte, pe care le vor aplica și ca oameni adulți. Și cum educația eficientă se face în primul rând prin exemplul personal, este important să conștientizăm cât de mult contează păstrarea igienei personale, dezinfecția casei sau a mediului în care ne desfășurăm activitatea”, spune Dr.Corina Zugravu, Medic Primar Igienă și Alimentație, Institutul de Sănătate Publică București. Mai multe informaţii despre program găseşti pe www.zeromicrobi.ro


Citeşte şi:

Elevii se bat în benzi desenate pe tema igienei 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite