Suferi de hipertensiune? Iată cum o ţii sub control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea fizică îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Activitatea fizică îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Renunţarea la fumat, mişcarea zilnică timp de 30 de minute, dieta bogată în fructe şi legume şi menţinerea stresului sub control sunt doar câteva dintre măsurile la îndemână pentru controlarea bolii.

Din păcate, abundenţa de alimente de pe rafturile supermarketurilor bogate în glutamat de sodiu (E621), un aditiv alimentar care înlocuieşte sarea şi creşte pofta de mâncare, şi stilul de viaţă sedentar determină ca, de la an la an,  numărul hipertensivilor să fie din ce în ce mai mare.

În prezent, 5 milioane de români suferă de hipertensiune, potrivit datelor Societăţii Române de Nefrologie. Însă, se estimează că numărul persoanelor care au tensiunea arterială peste limitele normale (de peste 140/90 mmHg ) este mult mai mare.

Măsurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp este singurul mod în care boala poate fi depistată. Nediagnosticată şi tratată la timp, hipertensiunea creşte riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic, iar în cazuri mai grave poate duce chiar la deces. Pe lângă tratamentul medicamentos, hipertensiunea poate fi controlatăşi prin câteva modificări la îndemână în stilul de viaţă.

Renunţă la fumat!

Ideal ar fi ca persoanele diagnosticate cu hipertensiune să renunţe la acest obicei nociv, deoarece le pune viaţa în pericol. Însă, cei mai mulţi fumători nu ţin cont de sfaturile medicilor. Fumul de ţigară produce la nivelul arterelor un spasm de scurtă durată. Riscul însă este cu atât mai mare cu cât, în cazul fumătorilor, fluxul de sânge din artere este deja redus, iar substanţele chimice din compoziţia ţigării îl încetinesc şi mai mult. Prin urmare, riscul de deces este foarte mare.  

Fă mişcare zilnic!

Faptul că mişcarea este benefică pentru sănătate nu mai este un secret pentru nimeni. În cazul hipertensivilor însă, sportul ajută la controlarea bolii prin creşterea elasticităţii pereţilor venelor de sânge ceea ce asigură o mai bună circulaţie a sângelui. Se recomandă câte 30 de minute de mişcare, de cel puţin cinci ori pe săptămână. Specialiştii americani de la Clinica Mayo au observat că hipertensivii care fac mişcare frecvent sunt mai puţin stresaţi, stresul fiind un alt factor important care determină o creştere anormală a valorilor tensionale. Pentru mai multă siguranţă, orice formă de activitate fizică trebuie precedată de o vizită la medicul curant.

Citeşte şi:
Cum putem gestiona stresul cât mai simplu

Atenţie la consumul de sare!

Controversele în ceea ce priveşte consumul de sare de către hipertensivi continuă şi astăzi. Pe de o parte, unii medici afirmă că sarea este contraindicată în hipertensiune, deoarece predispune la complicaţii. Pe de altă parte, sunt voci medicale care susţin că sarea, consumată cu moderaţie, nu reprezintă un pericol pentru această categorie de bolnavi. Însă, pentru a preveni complicaţiile, fiecare hipertensiv trebuie să fie atent cât de mult se modificări valorile tensionale după ce consumă alimente sărate şi să ajusteze cantitatea în funcţie de ele. Totuşi, pentru a nu fi tentat să mănânci prea sărat, nu pune solniţa pe masă.

Citeşte şi:
Sarea, şi bună, şi rea pentru organism

Scapă de kilogramele în plus!

Obezitatea reprezintă una dintre cauzele hipertensiunii. Studiile au arătat că, în multe cazuri, tensiunea s-a normalizat prin simpla pierderea a surplusului ponderal. Din nefericire, scăderea în greutate este proces care implică mult efort. Însă, pentru a nu uza organismul inutil, este bine să mergi la un medic nutriţionist şi să stabiliţi împreună cea mai bună dietă pentru pierderea kilogramelor. În principiu, dintr-o dietă sănătoasă nu trebuie să lipsească fructele, legumele, carnea de pui (fără pieliţă), de peşte şi de vită slabă (de maximum două ori pe lună).

Citeşte şi:
Cum se tratează corect hipertensiunea

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite