Aşa se tratează corect herpesul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată contractat, virusul herpetic rămâne în organism toată viaţă şi se poate reactiva în orice moment. Iată ce tratamente grăbesc vindecarea.

Există două tipuri de virusuri herpetice: tipul 1, care produce herpesul labial (infectează mai ales jumătatea superioară a corpului şi se transmite prin contact direct cu leziunile sau cu saliva purtătorului) şi tipul 2, care produce herpesul genital (se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii de la mamă la nou-născut).

O dată contractat, virusul Herpes simplex persistă toată viaţa în ganglionii limfatici, în stare latentă. În cele mai multe cazuri, persoana infectată nu resimte niciun simptom, ba, mai mult, este posibil ca virusul să nu fie depistat niciodată”, explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Pentru a preveni apariţia virusului, este foarte important să ai un sistem imunitar puternic. Din păcate, stresul şi stilul de viaţă dezechilibrat vulnerabilizează imunitatea. În astfel de situaţii, se apreciază că  o persoană se poate confrunta chiar şi cu şase recidive pe an.

Aciclovir, prima linie de tratament

Pentru a opri multiplicarea virusului şi, în acelaşi timp, pentru a limita numărul recidivelor se recomandă aciclovir, cel mai cunoscut medicament (unguent şi pastile) folosit în tratarea herpesului. El se foloseşte de la primele simptome (usturime, arsură) care, în general, se manifestă cu 12-24 de ore înainte de apariţia veziculelor. Alte medicamente recomandate sunt famciclovir şi valaciclovir (pentru tulpinile de virus rezistente la aciclovir) şi foscarnet (pentru forme severe de herpes, care apar îndeosebi la bolnavii infectaţi cu HIV).

Salvia îl anihilează în numai câteva zile

Dacă te numeri printre persoanele care nu mai răspund la tratamentul cu aciclovir, ai o alternativă: plantele. Fitoterapeutul Vasile Stanciu îţi recomandă pelinul, busuiocul de câmp (conţine o substanţă care inhibă virusul herpetic), trifoiul roşu şi gălbenelele (sunt cicatrizante, antiseptice şi antiinflamatoare). O altă plantă care vindecă herpesul în doar cinci zile este salvia.

Din patru linguriţe de salvie şi din 100 ml de apă fierbinte se prepară o infuzie foarte concentrată. Cu lichidul obţinut se tamponează zona afectată de mai multe ori pe zi. Cu cât aplicările sunt mai dese, cu atât herpesul dispare mai repede, potrivit fitoterapeutului.

De asemenea, pentru a grăbi vindecarea, prof. dr. Ovidiu Bojor recomandă tamponarea herpesului cu suc de lămâie de câte ori pe zi. Sucul de lămâie are acţiune antiseptică şi cicatrizantă.

Citeşte şi:

De ce nu e bine să combini ceaiurile cu pastile

Atenţie! Solarul creşte cu 75% riscul de cancer de piele

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite