Zilnic, românii fumează peste 5 milioane de pachete de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 60% din fumători, fumează zilnic între 11 şi 20 de ţigări
Peste 60% din fumători, fumează zilnic între 11 şi 20 de ţigări

Cei mai înrăiţi fumători sunt tinerii, peste 20% dintre persoanele care fumează având vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, potrivit celui mai recent studiu despre fumat realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit medicilor, cei mai mulţi fumătorii cunosc efectele devastatoare ale tutunului asupra stării de sănătate, ba chiar, un procent destul de mare declară că doreşte să se lase de acest viciu. Cu toate acestea, numărul fumătorilor creşte de la an la an, iar cei mai înrăiţi sunt tinerii. Lucru cel mai îngrijorător este vârsta tot mai scăzută la care tinerii încep să consume tutun. Potrivit studiului IRES, 31% din fumătorii tineri au început să fumeze pentru prima dată între 15 şi 19 ani. Iar, unu din zece fumători a început să fumeze înainte de a împlini 15 ani.

Agravează afecţiunile existente

Pe termen scurt, urmările fumatului nu sunt sesizabile în cazul persoanelor sănătoase. Din păcate, fumătorii cu diverse afecţiuni îşi pun viaţa în pericol. De exemplu, un hipertensiv care fumează este predispus la infarct. De altfel, un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că, anual, 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat.

85% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători

La nivel mondial, fumatul omoară, la fiecare şase secunde, o persoană, iar cele mai multe decese sunt cauzate de cancerul bronhopulmonar. „Contrafăcute sau nu, ţigările conţin 65 de substanţe cu potenţial cancerigen. Cele mai periculoase sunt: nicotina, arsenicul, radonul, cianura, DDT-ul (n.r. un insecticid folosit, în general, pentru uciderea gândacilor de colorado), azbestul, benzenul, monoxidul de carbon şi formaldehida. În prezent, un procent semnificativ din bolnavii care vin la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucreşti suferă de boli pulmonare cauzate de fumat“, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Potrivit specialistului, pentru a preveni cancerul pulmonar, cea mai bună metodă este abandonarea la timp a fumatului.

Citeşte şi:
Trabucul, pipa sau ţigara, care este mai nociv?

În filmul de  mai jos, poţi afla mai multe detalii despre efectele devastatoare ale fumatului

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite