Fotbaliştii sunt mai inteligenţi decât media populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ales jucătorii buni sunt în stare să ia decizii corecte mai rapid decât mulţi dintre noi, potrivit unui studiu suedez.

Fotbaliştii de elită au abilităţi cognitive superioare celor din diviziile inferioare, iar ambele grupe se descurcă mai bine în anumite privinţe decât media populaţiei. Mai exact, studiul realizat la Institutul Karolinska din Suedia s-a concentrat asupra funcţiei executive. Aceasta implică modul în care ne folosim experienţa şi amintirile şi este asociată cu creativitatea şi cu abilitatea de a face mai multe activităţi în acelaşi timp. 

„Un fotbalist de succes trebuie să evalueze în mod continuu situaţia în care se găseşte, să o compare cu experienţele anterioare, să creeze noi posibilităţi, să ia decizii rapid, dar şi să renunţe uşor la planuri, în funcţie de necesitate“, scriu autorii studiului, citaţi de CNN.

Specialiştii au analizat 57 bărbaţi şi 26 de femei, toţi jucători de fotbal la echipele de top din divizia naţională. Ei au fost supuşi unor teste cognitive pe care le-a realizat şi populaţia generală.

5 sporturi cu beneficii ţintite

Sportul: oxigen, disciplină şi muncă de echipă

Teoria specialiştilor este că practicarea fotbalului a dus la îmbunătăţirea funcţiei executive. Totuşi, jucătorii n-ar fi reuşit să atingă nivelul de profesionalism dacă nu ar fi fost deja buni la astfel de funcţii mentale, a spus Predrag Petrovic de la Karolinska, coautorul studiului.

Potrivit mai multor studii, practicarea unui sport cu regularitate creşte fluxul de oxigen la nivel cerebral, reduce stresul şi îmbunătăţeşte abilităţile cognitive. Majoritatea managerilor de top fac mişcare zilnic, iar sportivii de performanţă au o viaţă mai disciplinată decât restul populaţiei.

Citeşte şi:
Burta de bere ar putea avea, de fapt, alte cauze

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite