Cum discuţi cu un copil supraponderal sau obez. Ce cuvinte nu trebuie folosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obezitatea infantilă a luat amploare în majoritatea ţărilor evoluate sau în curs de dezvoltare de pe glob. Cercetătorii susţin că părinţii trebuie aibă grijă la cuvintele alese în discuţiile cu ei despre problemele de greutate pe care le au.

Un studiu efectuat de Centrul pentru Politici Alimentare şi Obezitate al Universităţii americane Yale arată că părinţii trebuie să ţină cont de sensibilitatea celor mici, care au kilograme în exces încă de la vârste fragede. Anumite cuvinte sunt chiar interzise în abordare.

Studiu: Obezitatea infantilă începe din uterul mamei

"Pediatrii şi ceilalţi medici au rol important când vine vorba de prevenirea şi tratamentul obezităţii, dar eforturile lor sunt subminate de un limbaj care-i marginalizează pe copii", a declarat coordonatorul studiului, Rebecca Puhl, director de cercetare la Centrul pentru Politici Alimentare şi Obezitate al Universităţii Yale.

Cercetătorii au cerut părerile la 445 de părinţi privind termenii pe care îi folosesc în discuţiile pe care le au cu micuţii despre probleme de greutate.

Cuvintele "obez", "gras" şi "durduliu" sunt total contraindicate, aruncând un stigmat asupra copilului care are un surplus de kilograme, în timp ce expresia "greutate nesănătoasă" este cea recomandată în conversaţie.

Totodată, oamenii de ştiinţă au constatat că cei mici reacţionează bine la termenii mai specializaţi precum "indice de masă corporală", "probleme de greutate" şi "supraponderal".

"Obez", "gras", "durduliu" sau "extreme de obez" au înregistrat un nivel de marginalizare de 60% la copiii cărora le-au fost adresate expresiile, informează LiveScience.

Pe de altă parte, puţini părinţi recunosc că odraslele lor au probleme de greutate, relatează BBC News. Potrivit unei statistici efectuate în Marea Britanie, doar 14% dintr-o mie de părinţi intervievaţi au recunoscut că micuţii lor sunt supraponderali sau obezi.

Deşi nivelul obezităţii infantile în România nu este atât de ridicat precum în Regatul Unit sau în SUA, cazurile de copii cu kilograme în plus s-au înmulţit considerabil în ultimii ani şi în ţara noastră, a atras atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare (INCA). El a apreciat că mediul familial din România nu este un exemplu bun pentru cei mici, care sunt lăsaţi la "discreţia" bunicilor şi a părinţilor.

"Copiii nu sunt învăţaţi să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănânce parinţii îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atât de importante pentru organism", a declarat profesorul Mencinicopschi.

Directorul INCA a amintit de studiile care arată că obezitatea infantilă este în creştere şi în România iar acest fenomen atrage patologii, respectiv boli cronice, care până acum erau caracteristice adulţilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite