Studiu: Obezitatea infantilă începe din uterul mamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele rezultate ale studiului au arătat că femeile însărcinate ce aveau kilograme în exces au dat naştere la copii graşi
Primele rezultate ale studiului au arătat că femeile însărcinate ce aveau kilograme în exces au dat naştere la copii graşi

Femeile însărcinate care au kilograme în exces dau naştere la bebeluşi graşi, arată noi studii efecuate după monitorizarea prin rezonanţă magnetică a straturilor de grăsime a feţilor.

Cercetătorii de la spitalele britanice Chelsea şi Westminster au analizat legătura dintre kilogramele în exces ale mamei şi obezitatea infantilă.

Folosindu-se de imagistică prin rezonanţă magnetic (IMR), ei au descoperit că anumiţi copii - nenăscuţi încă - au în jurul abdomenului grăsime precum adulţii la vârsta de 50 de ani.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că obezitatea în timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra nivelului de grăsime a copilului, încă de când se află în uter.

Profesorul Neena Modi, cercetătorul coordinator al studiului şi unul dintre cei mai renumiţi experţi britanici în probleme de sănătate la nou-născuţi, a declarat o treime din micuţi se nasc mai graşi decât ar trebui. Din 105 sugari, 54 de băieţi şi 51 de fete, 31 dintre ei au prezentat ţesut adipos în exces, mai ales în jurul abdomenului.

Primele rezultate ale studiului au arătat că femeile însărcinate ce aveau kilograme în exces au dat naştere la copii graşi.

"Este o descoperire foarte importantă pentru că ne permite să înţelegem cum influenţează metabolismul mamei copilul pe care îl poartă în uter", a declarat Neena Modi, şeful departamentului de neonatologie din cadrul Imperial College din Londra.

image

Nou-născuţii au, de regulă, 700 de grame de ţesut adipos, dar în funcţie de indicele de masă corporală al mamei, cantitatea creşte cu 7 grame la fiecare unitate. Grăsimea se depozitează în jurul abdomenului şi chiar în ficatul micuţilor.

Indicele de masă corporală (IMC) se calculează împărţind greutatea (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri). Exemplu: o persoană cu o greutate de 55 de kilograme şi cu o înălţime de 1,63 m are un IMC de 20,7.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cei cu IMC între 18,5 şi 25 au o greutate normală, cei cu valori între 25 şi 30 sunt supraponderali, iar persoanele care au indicele peste 30 sunt considerate obeze.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite