3 mituri despre consumul de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea joacă un rol important în alimentaţie, deoarece furnizează organismului o serie de nutrienţi (de exemplu, vitaminele (A, B12 şi D), folat, seleniu, zinc) care previn îmbolnăvirea. Cu toate acestea, carnea este incriminată de apariţia a o serie de boli.

1.Determină apariţia osteoporozei.

Fals. Într-adevăr, proteinele de origine animală creează aciditate în sânge, iar acest lucru favorizează pierderea calciului din oase, un factor de risc important în apariţia osteoporozei. Însă, în cazul unei persoane care consumă, în medie, 300 de grame de carne pe zi, pierderea calciului prin urină este nesemnificativă. Atenţie însă la tipul de carne consumat! Consumaţi mai rar sau deloc specialităţi din carne şi mezeluri. Aceasta deoarece, la fiecare 50 de grame de şuncă, salam, crenvurşti sau de cârnaţi consumate într-o zi, riscul de cancer pancreatic creşte cu aproape 20%, potrivit cercetătorilor suedezi de la Institutul Karolinska. Se va prefera carnea slabă de pui (fără piele), de curcan şi peştele (îndeosebi cel bogat în acizi graşi Omega 3, precum somon, sardine, hering, macrou, ton).

Citiţi şi:
Mezelurile pot să favorizeze cancerul de pancreas

2. Creşte riscul de cancer.

Adevărat şi Fals. Dintre toate tipurile de carne, cea de vită a fost dintotdeauna incriminată de apariţia cancerului (de vezică, de colon, colorectal, de intestin subţire). Iar în ultimii ani, o serie de studii au şi demonstrat potenţialul ei cancerigen. Prin urmare, recomandarea nutriţioniştilor este de a consuma carne de vită de cel mult două ori pe săptămână şi de a nu o prepara în exces. De altfel, orice tip de carne trebuie pregătită numai prin fierbere, coacere ori înăbuşire. În ceea ce priveşte celelalte tipuri de carne (de pui, de curcan, de porc, de mistreţ, de iepure), nu există studii concludente care să arate că există o legătură între ingerarea lor şi apariţia cancerului.

3. Favorizează bolile de rinichi.

Parţial Adevărat. În cartea „Alimentaţie pentru sănătate”, prof. univ. dr. Constantin Banu spune că prin consumul de carne creşte aportul de vitamine (B6 şi D) şi de magneziu, ceea ce înseamnă că posibilitatea de a face litiază urică (se caracterizează prin pH urinar acid şi prezenţa pietrelor în urină) este foarte redusă. În plus, potrivit specialistului, la apariţia litiazei urice, de exemplu, pot contribui, în egală măsură, şi leguminoasele (de exemplu, fasole, linte, mazăre, năut şi soia), iar litiaza calcică este favorizată şi de produse bogate în acid oxalic, precum vegetale (spanac, lobodă), ceai, bere şi cacao. Medicii recomandă persoanelor care au rinichii vulnerabili să consume carne cu moderaţie.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite