Mezelurile pot să favorizeze cancerul de pancreas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare 50 de grame de şuncă, salam, crenvurşti sau de cârnaţi consumate într-o zi, riscul de cancer pancreatic creşte cu aproape 20%, semnalează un nou studiu.

Produsele procesate din carne, cum sunt salamul, crenvurştii, şunca şi cârnaţii au fost asociate cu cancerul pancreatic de către cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska. Studiul lor, publicat în British Journal of Cancer, susţine că riscul de a dezvolta această formă de cancer creşte cu 19% la fiecare 50 de grame de carne procesată pe care le consumăm.

Are foarte puţine simptome

Cancerul pancreatic mai este numit şi „ucigaş tăcut", pentru că, în cele mai multe cazuri, nu are simptome în stadiile incipiente. Chiar şi atunci când se manifestă, simptomele sunt vagi: dureri de spate, scădere în greutate şi apetit redus.

„Cancerul pancreatic are o rată scăzută de supravieţuire. De aceea, pe lângă necesitatea unui diagnostic în stadii incipiente, este important ca oamenii să cunoască factorii care favorizează această boală", a declarat pentru BBC profesorul Susanna Larsson, coordonatorul studiului suedez.

500 de grame de carne pe săptămână

Deocamdată, cercetătorii nu au putut face o legătură între acest tip de cancer şi carnea roşie, neprocesată, dar se bănuieşte că şi aceasta este un factor de risc. Studiile anterioare au asociat carnea procesată (şi pe cea roşie) cu cancerul colorectal. Ca urmare a acestei constatări, recomandarea generală este de a nu depăşi un consum zilnic de 70 de grame sau un consum săptămânal de 500 de grame (cantitate gătită). Acum însă, după studiul suedez care a semnalat un risc de cancer chiar şi în urma unui consum redus de carne procesată, autorii cercetării ne sfătuiesc să mâncăm cât mai rar şi în cantitate cât mai mică asemenea produse.

Citeşte şi:
Libido scăzut? Aşa te poate ajuta natura!

5 teste care arată starea inimii

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite