Bolile de inimă fac tot mai multe victime printre români. Controlează-ţi tensiunea şi renunţă la fumat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, circa 62% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, ceea ce face ca ţara noastră să ocupe locul al treilea în lume, potrivit datelor statistice prezentate la Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare de săptămâna trecută. Din fericire, aceste boli pot fi prevenite

Anul trecut, în luna septembrie, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluţie care face referire la poziţia Uniunii Europene faţă de prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile (dintre ele, bolile cardiovasculare reprezintă majoritatea). Cel mai frecvent întâlnite sunt afecţiunile coronariene, infarctul şi accidentul vascular cerebral (AVC). Prevenţia este cea mai la îndemână şi mai eficientă cale prin care aceste boli pot fi controlate. Într-un top al principalilor factori favorizanţi, pe primul loc se situează hipertensiunea arterială.

Din fericire, această boală poate fi ţinută sub control prin măsurarea periodică a valorilor tensionale. Atenţie, tensiunile de peste 140 mmHg, respectiv de peste 90 mmHg pot semnala o boală hipertensivă!

Un alt factor de risc important este fumatul. „O persoană ar trebui să facă tot ce-i stă în putinţă să renunţe la acest obicei nociv. Cu atât mai mult cu cât, în primul an de la renunţarea la fumat, riscul de boli cardiovasculare scade cu 50%“, explică prof. dr. Miron Bogdan, membru în Comisia de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Datele statistice arată cifre îmbucurătoare în ceea ce priveşte obiceiul românilor de a fuma. Mai exact, în septembrie 2011, fumătorii reprezentau 22% din populaţie şi 6% erau fumători pasivi, în comparaţie cu 36%, cât arărau datele statistice în anul 2004. De altfel, este posibil ca legea care interzice fumatul în locurile publice să intre în vigoare de la 1 iulie 2012. Prin această măsură, autorităţile speră să reducă suplimentar atât numărul fumătorilor, cât şi riscurile pe care le presupun noxele din ţigări asupra fumătorilor pasivi.

Stilul de viaţă face diferenţa


Potrivit datelor oferite de European Heart Networking, în Europa, 4,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. Numărul deceselor este în creştere din cauza stilului de viaţă nesănătos specific societăţii de consum. În scop preventiv, se recomandă adoptarea unei diete cât mai sănătoase (multe fructe, legume, carne slabă de pui, peşte) care să ajute la reglarea nivelului colesterolului şi diabetului, boli care pun în pericol sistemul cardiovascular.

Citiţi şi:
Zilnic, românii fumează peste 5 milioane de pachete de ţigări

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite