Care este cea mai bună apă de băut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai bună apă este cea care provine din izvoare cunoscute
Cea mai bună apă este cea care provine din izvoare cunoscute

Potrivit nutriţioniştilor, cele mai sănătoase surse de apă sunt cele situate cât mai departe de oraş, de preferat în munţi.

Apa este singurul lichid care hidratează organismul şi potoleşte setea, asigurând totodată şi un aport semnificativ de minerale.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să citim cu atenţie eticheta de fiecare dată când cumpărăm apă îmbuteliată de la o firmă necunoscută. Apa de calitate ar trebui să aibă specificat pe etichetă izvorul de la care provine şi producătorul. Dacă este amintit doar cel din urmă este posibil să fie colectată de la o sursă aflată în apropierea oraşului. Prin urmare, chiar dacă trecut printr-un proces de filtrare, apa poate fi încărcată cu impurităţi.

Potrivit nutriţioniştilor, cea mai bună apă de băut trebuie să provină de la izvoare cunoscute, care se găsesc în munţi unde gradul de poluare este foarte scăzut. În general, o astfel de apă este comercializată de producători renumiţi, precum: Izvorul Minunilor, Borsec, Carpatina, Izvorul Alb, Dorna, Tuşnad şi Bucovina.

Calciul şi clorul din apă, nocive

În general, apa care provine de la surse aflate în oraş sau în apropierea acestuia este îmbogăţită cu calciu, magneziu şi cu clorură de sodiu care, de altfel, îi dau şi gustul sălciu. În plus, în cele mai multe cazuri, cantitatea de clor pe care o conţine este peste doza recomandată, favorizând apariţia pietrelor la rinichi. Specialiştii spun că acest tip de apă este la fel de nocivă ca apa de la robinet. În cazul acesteia din urmă filtrele prin care este trecută nu îndepărtează toate impurităţile, precum plumbul, bacteriile şi pesticidele. În plus, apa de la robinet conţine la fel de mult mult clor, din cauza căruia pot apărea probleme digestive, precum ulcerul.

Apă minerală plată sau carbogazoasă?

Cele mai multe persoane preferă apa plată, care este tot o apă minerală doar că are în compoziţia sa mai puţin dioxid de carbon decât cea carbogazoasă. În plus, are proprietăţi terapeutice, fiind îmbogăţită cu diferite minerale precum iod sau sulf. Prin urmare, se recomandă într-o serie de afecţiuni digestive precum ulcer, gastrită şi sindrom de intestin iritabil. În schimb, apa minerală, deşi are un un gust plăcut, produce aciditatea la stomac şi, de aceea, se recomandă să fie consumată doar de persoanele care nu au probleme digestive. Datele statistice arată că apa minerală este preferată de cei mai mulţi români.

Nu ţineţi PET-urile în soare

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă germani de la Institutul de Geochimie Heidelberg arată că apa îmbuteliată în sticle PET poate avea o concentraţie de 100 de ori mai mare de antimoniu (un mineral care se găseşte în mod natural în mediul înconjurător) decât cea din sol. Concentraţia acestui mineral creşte pe măsură ce timpul de păstrare a apei în sticle de plastic este mai mare. De aceea, pe timp de caniculă se recomandă să cumperi apă îmbuteliată în ambalaj de sticlă.

Citeşte şi:

Nu înlocuiţi apa cu băuturi carbogazoase!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite