DOVEDIT Bărbaţii care mănâncă frecvent fructe de pădure sunt mai feriţi de Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni boala Parkinson, consumă frecvent sucuri din fructe bogate în antioxidanţi
Pentru a preveni boala Parkinson, consumă frecvent sucuri din fructe bogate în antioxidanţi

O echipă de cercetători britanici şi americani a constatat că bărbaţii care mănâncă fructe bogate în flavonoide (substanţe care dau culoare fructelor) prezintă un risc cu 40% mai mic de a suferi de boala Parkinson, potrivit dailymail.co.uk.

Flavonoidele sunt substanţe cu efect puternic antioxidant şi se găsesc în fructe de pădure, căpşuni, coacăze negre şi în mure, dar şi în ceai şi în ciocolată. Antioxidanţii ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili, printre altele, de distrugerea membranelor celulare şi ADN-ului. „Celulele creierului sunt sensibile, în mod particular, la acţiunea radicalilor liberi şi, prin urmare, antioxidanţii din aceste fructe le protejează", explică dr. Xiang Gao, de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard, unul dintre cercetători.

Maladia Parkinson este cauzată de distrugerea neuronilor care produc dopamină, o substanţă ce facilitează transmiterea impulsurilor nervoase pe baza cărora avem capacitatea de a ne controla mişcările.

Pentru a avea efectul scontat, aceste fructe ar trebui consumate cel puţin o dată pe săptămână.

Dieta face diferenţa

Studiul, publicat în revista „Neurology”, s-a derulat pe parcursul a 20 de ani şi a cuprins un eşanţion de 130.000 de femei şi de bărbaţi. Cercetarea s-a bazat pe monitorizarea stilului de viaţă al voluntarilor şi îndeosebi pe dietă. S-a observat că 800 dintre voluntarii bărbaţi dezvoltaseră boala Parkinson, mai exact acele persoane care consumaseră foarte rar sau deloc fructe bogate în flavonoide. Nu s-a observat acelaşi lucru şi la femei.

Citeşte şi:
Burta de bere ar putea avea, de fapt, alte cauze

Vrei să scapi de celulită? Mizează pe dieta care ţine cont de forma corpului!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite