De ce fibrele insolubile sunt vitale în dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joacă un rol important în tratamentul obezităţii, previn cancerul de colon, constipaţia şi diverticuloza.

Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, deoarece conţin o membrană rezistentă la acţiunea enzimelor digestive. Pe scurt, acest tip de fibre nu se digeră şi nu produc energie. În schimb, asigură un tranzit intestinal impecabil, prin facilitarea peristaltismului intestinal (contracţia muşchilor intestinali).

Celuloza

Este cea mai cunoscută fibră insolubilă şi se găseşte în fasolea verde, mazăre, ridichi, mere, cereale integrale, tărâţe de grâu şi varză.

Lignina

Deoarece se digeră foarte greu, lignina este eliminată aproape intactă din organism. Cele mai importante surse sunt morcovii, păstârnacul, căpşunele şi grâul.

Topesc kilogramele în plus

Datorită capacităţii de a absorbi apa şi alte lichide, fibrele insolubile măresc bolul alimentar de la nivelul intestinului subţire. Astfel, ele dau rapid senzaţia de saţietate, ceea ce le face indispensabile în orice dietă de slăbire. Nutriţioniştii recomandă să fie consumate în special între mese, atunci când senzaţia de foame este mai acută şi apare tendinţa de a ronţăi, de obicei ceva dulce.

Pevin cancerul de colon

Studiile realizate de-a lungul anilor au arătat că persoanele care adaugă zilnic în dietă alimente bogate în fibre insolubile prezintă un risc cu 40% mai mic de a suferi de cancer de colon după vârsta de 50 de ani. Prin prezenţa acestor fibre în intestin, timpul de tranzit al bolului alimentar se reduce cu patru ore. Iar potrivit medicului Mihai Alin Scarlat, autorul cărţii „Cheia longevităţii”, în acelaşi timp se reduce şi timpul de contact al potenţialilor agenţi cancerigeni cu mucoasa intestinală.

De asemenea, s-a mai constat că fibrele insolubile reduc atât nivelul acizilor biliari, cât şi pe cel al bacteriilor din intestin care favorizează cancerul de colon.

În România, anual, 22 de persoane din 100.000 sunt descoperite cu cancer de intestin gros.

Leac în caz de constipaţie

În plus, fibrele insolubile sunt şi soluţia garantată în combaterea constipaţiei (accelerează eliminarea materiilor fecale şi, în plus, vindecă eventualele leziuni minore de la nivelul mucoasei intestinale) şi diverticulozei (în pereţii intestinului se formează săculeţi şi persoana în cauză resimte dureri foarte mari).

Potrivit specialiştilor de la Asociaţia Dietetică Americană, fibrele insolubile ar trebui procurate îndeosebi din surse naturale şi mai puţin prin intermediul suplimentelor alimentare.

Citeşte şi: În ce condiţii pot beneficia diabeticii de implant dentar

Vezi ce le motivează pe femei să înceapă o dietă

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite