Dieta indicată în caz de infecţii urinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănâncă sfeclă roşie, deoarece conţine substanţe care combat usturimile din timpul urinării
Mănâncă sfeclă roşie, deoarece conţine substanţe care combat usturimile din timpul urinării

Deoarece frigul este unul dintre principalii factori favorizanţi, infecţiile urinare sunt mai frecvente în anotimpul rece. Pentru a scăpa mai rapid de disconfortul dat de această problemă, tratamentul medicamentos ar trebui completat cu o dietă adecvată.

Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare, urinările dese şi întrerupte, însoţite de usturime şi durerile de spate sunt simptome specifice infecţiilor urinare. Din cauza anatomiei uretrei (mai largă şi mai scurtă), femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare decât bărbaţii. În cazul celor din urmă, problemele urinare apar mai frecvent după 50 de ani, deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, dezvoltarea prostatei determină strangularea progresivă a uretrei. Pentru a face simptomele mai uşor de suportat, dar şi pentru a preveni reapariţia infecţiei, există câteva alimente care trebuie să se regăsească în dietă în timpul terapiei medicamentoase.

Fructele şi legumele echilibrează pH-ul

Din cauza dezechilibrării pH-ului din corp, microorganismele (E.coli, streptococii şi stafilococii) ajung mult mai uşor în tractul urinar şi, în acelaşi timp, se multiplică necontrolat, producând infecţii. Echilibrarea pH-ului se poate realiza numai prin adoptarea unei diete preponderent alcaline. Astfel, se va încerca alcătuirea dietei din alimente alcaline în proporţie de 75%. Întrucât fructele şi legumele cresc nivelul alcalinităţii din corp, nutriţioniştii recomandă să fie consumate zilnic de persoanele care se confruntă frecvent cu probleme urinare. Se vor consuma mai ales fructe şi legume alcaline, inclusiv roşii, lâmâi şi grepfrut, care, contrar percepţiei generale, nu au pH acid. Alcalinitatea creşte atunci când sunt metabolizate.

Sfecla roşie calmează usturimile

Pentru a atenua usturimea şi, implicit, disconfortul din timpul urinării, nutriţioniştii recomandă sfecla roşie. Proprietăţile terapeutice îi sunt conferite de betalaină, substanţa care de altfel îi dă şi culoarea roşie. Deoarece prin curăţarea de coajă îşi poate pierde cea mai mare parte din nutrienţi, sfecla trebuie să fie fiartă în coajă şi numai câteva minute (până ce se înmoaie puţin). După aceea, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoare. Pentru a avea un gust mai plăcut, în salată se pot adăuga mărar sau hrean (ambele sunt antiseptice şi previn infecţiile bacteriene) şi puţin ulei de măsline. Pentru a menţine sănătatea tractului urinar, sfecla roşie ar trebui consumată de două ori pe săptămână.

Seminţele de dovleac, antiinflamatoare

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, seminţele de dovleac sunt considerate alimente de top în combaterea problemelor urinare. S-a observat că, în cazul femeilor, acestea potenţează efectul tratamentului medicamentos. În cazul bărbaţilor, în schimb, substanţele din compoziţia seminţelor de dovleac refac elasticitatea pereţilor prostatei, crescând jetul urinar şi implicit eliminând senzaţia de golire incompletă a vezicii (apare pe fondul scăderii presiunii jetului de urină). Seminţele de dovleac se pot consuma ca atare, în orice cantitate, sau sub formă de ulei, adăugat în salate.

Rădăcina de pătrunjel are efect diuretic

Deoarece stimulează puternic diureza şi, în acelaşi timp, are efect antiseptic, rădăcina de pătrunjel este frecvent recomandată în caz de infecţii urinare. Diureza favorizează eliminarea bacteriilor de la nivelul vezicii urinare, grăbind astfel vindecarea. Rădăcina de pătrunjel se poate adăuga în mâncare sau poate fi consumată sub formă de suc. Pentru a da rezultate, cura cu suc de rădăcină de pătrunjel se ţine 14 zile, timp în care se vor bea câte 50 ml de suc pe zi. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, sucul de rădăcină de pătrunjel se poate combina cu suc de morcov şi cu suc de ţelină. De asemenea, pentru a grăbi vindecarea, consumă zilnic, timp de o săptămână, câte 15 g de seminţe de in, deoarece sunt bogate în acizi graşi Omega 3, cu efect antiinflamator.

Proteinele animale trebuie evitate

Redu la minimum consumul de carne, de lapte şi de ouă, deoarece acidifiază urina şi accentuează simptomele. Evită cafeaua, ciocolata şi ceaiul negru, întrucât conţin substanţe care irită vezica urinară. Pe durata tratamentului, elimină zahărul din alimentaţie, deoarece studiile au arătat că favorizează înmulţirea bacteriilor nocive.

Specialistul nostru

Adrian Copcea
medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie Cluj-Napoca

În primul rând, bolnavul trebuie să meargă la medic, deoarece tratamentul medicamentos, care este de bază, se administrează diferenţiat. La femeie, acest tip de infecţie este mai frecvent şi necesită un tratament mai uşor. La bărbaţi, în schimb, infecţiile urinare pot fi o consecinţă a îmbolnăvirii prostatei şi sunt extrem de dureroase. În caz de infecţii urinare, nu există o dietă standard. Se vor consuma multe lichide, însă cel mai târziu cu una-două ore înainte de somn. Se mai recomandă introducerea în dietă a sfeclei roşii şi a rădăcinei de pătrunjel, care grăbesc dispariţia simptomelor. Deoarece în cazul femeilor gravide şi al persoanelor cu diabet există riscul de glicozurie (zahăr în urină), care determină o înmulţire anormală a bacteriilor care produc infecţii urinare, se recomandă evitarea dulciurilor concentrate.

Remediu

Consumă supă de ţelină, deoarece stimulează diureza şi este antiinfecţioasă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite