De ce ne scoate din minţi zgâriatul tablei cu unghiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunetul generat de zgâriatul tablei provoacă creşterea tensiunii arteriale
Sunetul generat de zgâriatul tablei provoacă creşterea tensiunii arteriale

Majoritatea dintre noi nu suportă sunetul unghiilor care zgârie tabla, însă fără să ştie nexplicaţia. Un muzicolog german şi unul austriac au descoperit de ce ne scoate din minţi acest sunet.

Michael Oehler de la Universitatea Macromedia şi Comunicare din Germania şi Christoph Reuter de la Universitatea din Viena au colaborat pentru a înţelege de ce auzul este traumatizat la zgâriatul tablei cu unghiile sau cu creta.

Citeşte şi:
Afecţiuni din sfera ORL

Potrivit publicaţiei "Wired Science", zgomotul pe care îl auzim oscilează rapid între 2.000 şi 4.000 de hertzi, sunetul fiind amplificat în mod natural de canalele urechilor. Totuşi, reacţia de respingere a zgomotului are atât origini fizice, cât şi psihice.

Grup de voluntari care a luat parte la cercetare a fost împărţit în două. Unei părţi din participanţi i s-a zis că sunetul este o secţiune dintr-o "compoziţie muzicală", în timp ce celeilaltei părţi i s-a dezvăluit adevărata sursă a zgomotului.

Participanţii au fost rugaţi să evalueze în ce măsură erau iritaţi sau încântaţi de sunetul auzit, timp în care cercetătorii le monitorizau tensiunea arterială şi bătăile inimii.

Cei care cunoşteau sursa zgomotului, adică zgâriatul tablei cu unghiile, s-au declarat foarte iritaţi de sunet. Cei cărora li s-a spus că este parte a unei compoziţii muzicale s-au declarat mai puţin iritaţi. Însă ambele grupuri au manifestat aceleaşi modificări fizice la auzul zgomotului, inregistrând creşteri atât ale tensiunii arteriale şi ale bătăilor inimii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite