5 beneficii ale nopţilor lungi din sezonul rece. Cum ajută organismul trecerea la ora de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ar trebui să profităm de nopţile prelungite ale iernii pentru a dormi mai mult
Ar trebui să profităm de nopţile prelungite ale iernii pentru a dormi mai mult

Una din 15 persoane suferă de tulburare afectivă de sezon, un soi de depresie apărut odată cu schimbarea anotimpului. Dar nopţile mai lungi pot fi chiar benefice pentru organism, atrag atenţia mai multe echipe de cercetători.

Ne aşteaptă nopţi lungi şi zile mai scurte până la venirea primăverii, iar lipsa luminii are deseori efecte negative asupra stării de spirit. Unele persoane suferă de tulburare afectivă de sezon, un tip de depresie declanşată, de regulă, la începutul iernii.

Citeşte şi:
Cum ne poate afecta organismul munca în ture

Dormi prea puţine ore pe noapte? Află la ce riscuri eşti expus

Trecerea la ora de iarnă perturbă ritmul biologic şi creează o stare generală de disconfort. Cu toate acestea, mai multe studii arată că un număr mai mare de ore "întunecate" poate aduce chiar beneficii asupra sănătatea.

1. Stimulează secreţia de melatonină

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional pentru Cancer din SUA au descoperit că melatonina, un hormon a cărui secreţie creşte odată cu lăsarea serii, este o barieră naturală de apărare împotriva cancerului. Cu efecte antioxidante puternice, melatonina ajută la reprimarea mai multor tipuri de celule maligne, mai ales dacă este asociată cu tratamentul medicamentos împotriva cancerului.

Totodată, cercetătorii Universităţii din Haifa (Israel) atrag atenţia că trebuie să evităm, pe cât posibil, folosirea luminii artificiale pe timp de iarnă. Aceasta suprimă secreţia de melatonină, slăbeşte sistemul imunitar şi tulbura bioritmul organismului.

2. Ajută la regenerarea tenului

Efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui sunt bine cunoscute. Tipurile UVA şi UVB sunt considerate responsabile de îmbătrânirea prematură a tenului, dar şi de apariţia cancerului de piele.

Însă "nivelurile de UVA şi UVB scad odată cu trecerea la ora de iarnă şi rămân scăzute până la începutul lunii aprilie. În această perioadă, pielea este ferită de efectele nocive ale soarelui", afirmă dr. Claire Knight, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer din Marea Britanie. Potrivit doctorlui Knight, în acest interval de timp, pielea poate căpăta un aspect mai sănătos, datorită regenerării celulelor epidermice în urma unei îngrijiri corecte a tenului.

3. Creează condiţii prielnice pentru un somn bun

Deşi nopţile prelungite predispun la depresie, lumina televizorului şi a becurilor este mai nocivă psihicului decât întunericul, atrag atenţia psihologii de la Universitatea din Ohio (SUA). Profesorul Randy Nelson precizează că mai bine ne folosim de nopţile mai lungi pentru a dormi decât să stăm treji în faţa televizorului sau a calculatorului. Astfel, ne odihnim organismul şi scăpăm, totodată, de riscul de apariţie a depresiei.

De altfel, nopţile bune de somn scad nivelul de stres şi furnizează energie pentru ziua de după, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA). Oamenii de ştiinţă din Pennsylvania precizează că, pe timp de iarnă, calitatea somnului creşte datorită orelor prelungite de întuneric. Lumina, fie naturală, fie artificială, este principalul factor care perturbă un somn adânc şi liniştitor.

4. "Ordonează" o dietă haotică

Un regim alimentar "dezordonat" poate fi pus la punct odată cu prelungirea nopţilor. Persoanele care "ciugulesc" seara târziu sunt mai puţin tentate să mănânce la ore nepotrivite, în perioada iernii, pentru că organismul lor le transmite semnale clare că este ora de somn, nu de masă.

"Întunericul ne impinge în pat. Lumina ne determină să stăm treji şi să mâncăm. Când bioritmul organismului este dat peste cap din cauza nopţilor scurte de vară, avem tendinţa de a mânca mai mult şi, deseori, la ore nepotrivite. Venirea iernii ne impinge la somn şi, implicit, la un regim alimentar mai echilibrat", a declarat dr. Neil Stanley, specialist în tulburări ale somnului, citat de publicaţia britanică "The Daily Mail".

5. Restabileşte echilibrul organismului

Strămoşii noştri se culcau la lăsarea serii şi se trezeau când se făcea lumină. Însă stilul de viaţă modern ne condiţionează să fim activi pe o perioadă cât mai lungă, fapt ce dereglează propriul ritm al organismului.

"Perturbarea bioritmului este cauzată de obiceiuri contemporane, precum muncitul până târziu în noapte sau uitatul la televizor. Această dereglare este asociată cu numeroase probleme de sănătate, de la suprasolicitare de fond de stres, la afecţiuni cardiovasculare şi la boli ale tractului digestiv", atrage atenţia dr. Stanley.

Specialistul susţine că ar trebui să profităm de nopţile mai lungi pentru a ne dormi. Odihna contribuie la restabilirea echilibrului din organism şi ajută la prevenirea mai multor afecţiuni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite