Dormi prea puţine ore pe noapte? Află la ce riscuri eşti expus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnul neliniştit pe perioadă lungă are efecte negative grave asupra organismului
Somnul neliniştit pe perioadă lungă are efecte negative grave asupra organismului

Bolile psihice, afecţiunile inimii, hipertensiunea arterială, diabetul, vulnerabilitatea în faţa infecţiilor virale şi îngrăşarea - toate aceste condiţii pot fi cauzate de un singur factor: lispa somnului pe perioadă îndelungată.

Câteva ore de somn pierdute pe noapte nu alarmează pe nimeni. Însă, deseori se întâmplă să nu fie vorba de o singură noapte nedormită, ci de săptămâni şi chiar luni la rând de tulburăr de somn.

În lucrarea "Improving Sleep: A Guide to a Good Night's Rest", profesorii de la Universitatea "Harvard" au atras atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi oamenii care nu dorm suficient noaptea, mai exact - cel puţin opt ore. Ei au pus laolaltă şi au analizat mai multe cercetări privind efectele privării de somn asupra organismului uman.

Iată riscurile care vin "la pachet" cu un număr prea mic de ore dormite pe noapte

Infecţii virale

Un studiu publicat în "Archives of Internal Medicine" din SUA a descris legătura dintre numărul de ore de somn şi riscul de infectare virală. Timp de două săptămâni, o echipă de cercetători a monitorizat în timpul nopţii 153 de bărbaţi şi de femei, pentru a consemna numărul de ore dormite. Ulterior, puşi sub carantină, participanţii la cercetare au fost expuşi virusului care cauzează gripa.

La finalul experimentului, oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte aveau şanse de trei ori mai mari să se îmbolnăvească, faţă de cei care dormeau cel puţin opt ore.

Kilograme în plus

Copil obez

Revista de specialitate "Obesity" a publicat un articol pentru care au fost analizate 36 de studii internaţionale despre legătura dintre somn şi greutatea corporală.

Mai ales în cazul copiilor, numărul prea mic de ore de somn dezechilibrează hormonii care controlează pofta de mâncare şi foamea. Pe termen lung, oboseala adunată în timp şi nevoia de a mânca generată de instabilitatea hormonală duce la creşteri în greutate, de la supraponderabilitate până la obezitate.

Diabet

Glucotest

Un raport publicat în jurnalul de specialitate "Diabetes Care" a dezvăluit o creştere semnificativă a riscului de diabet zaharat de tip II la persoanele care suferă de insomnie.

Dacă această tulburare a somnului se întinde pe o perioadă mai mare de un an, iar numărul de ore dormite pe noapte este mai mic de cinci, şansele de a dezvolta diabet de tip II sunt de trei ori mai mari. Acelaşi risc nu este prezent şi la persoanele care dorm, în medie, şase ore pe noapte. Lipsa somnul provoacă dezechilibre hormonale ce duc atât la probleme de greutate, cât şi la diabet.

Hipertensiune arterială

Măsurarea tensiunii arteriale

Aceeaşi cercetare în care a fost analizată legătura dintre privarea de somn şi diabet a indicat şi cazuri mai dese de tensiune arterială crescută în rândul celor care dorm prea puţin.

În revista de specialitate "Sleep", oamenii de ştiinţă au avertizat că riscul de hipertensiune este de 3,5 ori mai mare în rândul celor care dorm sub şase ore pe noapte, comparativ cu cei care depăşesc această cifră.

Boli de inimă

Durere de inimă

Mai multe studii analizate de cercetătorii de la Universitatea "Harvard" au indicat că şi privarea de somn pe termen scurt creşte riscul de afecţiune cardiovasculare. Acestea survin pe fondul nivelului ridicat al colesterolului şi al trigliceridelor din sânge, precum şi din cauza hipertensiunii arteriale.

O cercetare amănunţită a fost efectuată pe 98.000 de japonezi, femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani, pe o perioadă de 14 ani. În urma analizei datelor obţinute, oamenii de ştiinţă au constatat că o diferenţă trei ore (de la şapte ore la doar patru de somn) creşte riscul cardiovascular de aproximativ două ori.

Pe lângă numărul de ore dormite contează şi calitatea somnului. Cei care suferă de apnee (o afecţiune a aparatului respirator care se manifestă prin pauze respiratorii repetate şi frecvente în timpul somnului, n.r.) prezintă, la rândul lor, risc crescut de apariţie a bolilor de inimă. Un studiu efectuat de organizaţia americană "Wisconsin Sleep Cohort" a arătat că suferinzii de apnee au de trei ori mai multe şanse să moară în termen de 18 ani de la ultimele episoade de pauze respiratorii decât cei care nu au fost marcaţi de această afecţiune.

Tulburări psihice

Depresie

O analiză efectuată pe o mie de persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 30 de ani, care au raportat episoade de insomnie, arată că aceştia sunt expuşi riscului de depresie severă de patru ori mai mult decât cei care au un somn liniştit.

Pe lângă depresie, insomnia sau prea multe ore pierdute pe noapte duc la stări de anxietate, care, în anumite condiţii, se pot transforma în atacuri de panică.

Risc de deces

Studiul efectuat pe 98.000 de japonezi, menţionat mai sus, a dezvăluit şi un risc de deces de 1,3 ori mai mare la indivizii cu tulburări de somn, faţă de persoanele care dorm opt sau peste opt ore pe noapte.

Privarea de somn asociată cu apnee creşte riscul de deces timpuriu cu 46%, potrivit unei cercetări care a durat opt ani şi la care au participat 6,400 de femei şi bărbaţi.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite