Creatorii unui virus ucigaş, împiedicaţi să publice „reţeta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Statelor Unite ale Americii le-a cerut oamenilor de ştiinţă olandezi care au creat una dintre cele mai periculoase tulpini virale pentru omenire să nu publice studiul amănunţit în revistele ştiinţifice.

În luna septembrie 2011, oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Erasmus de Rotterdam" au anunţat că au creat în laborator o tulpină de virus aviar H5N1 care se poate transmite foarte uşor de la om la om. Acest virus a fost catalogat de specialiştii din cadrul Agenţiei de Biosecuritate Americană ca fiind mai periculos pentru omenire chiar decât antraxul.

Citeşte şi:
Viorel Alexandrescu, microbiolog: „Nimeni nu a avut curajul să spună: «Nu faceţi vaccinul gripal!»"

Gripa dă târcoale. Te vaccinezi?

Deocamdată, detaliile nu au fost dezvăluite

Până în prezent, cercetătorii olandezi nu au făcut public mecanismul exact prin care au reuşit să creeze în laborator tulpina virală ucigaşă, ci au dezvăluit doar frânturi din studiul lor. Ei au anunţat însă că urmează să facă public studiul integral într-o revistă ştiinţifică („Science" sau „Nature"), precum şi harta genetică a noului virus. Acest anunţ a alarmat guvernul american, care le-a cerut olandezilor să nu publice „reţeta" virusului aviar letal, de teamă că ar putea da naştere unor iniţiative teroriste. De asemenea, guverul SUA a făcut apel şi la marile reviste ştiinţifice să nu publice detaliile experimentului olandez pentru a evita riscul creării unei arme biologice pe baza acestora şi, implicit, pentru a proteja sănătatea publică.
Cu toate acestea, guvernul american nu le poate interzice revistelor ştiinţifice să publice articole despre studiul respectiv şi concluziile lor, ceea ce ar putea oferi indicii cititorilor şi cu privire la ingrediente şi la metoda în sine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite