Crema care „şterge" cancerul de pe piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tumorile pielii vor putea fi distruse cât de curând cu o cremă radioactivă care acţionează rapid şi care nu lasă cicatrice, spre deosebire de procedurile folosite în prezent.

Tratamentul inedit conţine un izotop radioactiv, rhenium-188 şi a fost creat de cercetătorii din Italia. Crema radioactivă a fost deja testată pe 700 de italieni. Ea este recomandată persoanelor diagnosticate cu carcinom bazocelular şi carcinom scuamos, însă nu şi celor care au melanom malign, forma cea mai gravă de cancer de piele, cu cea mai mare rată de mortalitate.

Chirurgia lasă cicatrice

Cele două forme de carcinom se tratează la ora actuală chirurgical, prin extirparea ţesutului lezat. Dezavantajul este însă acela că tratamentul lasă cicatrice, ami ales dacă tumoarea are dimensiuni mari. Aproximativ 3% din persoanele afectate de aceste tipuri de cancer de piele au tumori profunde, care sunt dificil de îndepărtat chirurgical, mai ales dacă se localizează pe ochi, nas sau urechi. În asemenea cazuri, radioterapia este o alternativă. Iradierea are însă numeroase efecte adverse. Dacă tumoarea este mică şi superficială, se poate folosi criochirurgia, o procedură prin care tumorile sunt distruse prin îngheţare.

O singură aplicare este suficientă

Noul tratament nu este dureros şi nu lasă în urmă cicatrice, potrivit celor care l-au creat. El presupune aplicarea unei folii chirurgicale în jurul tumorii şi apoi acoperirea foliei cu crema radiactivă. Se îndepărtează după două ore, timp în care se întăreşte, căpătând aspectul unei cruste.

image

1. Zona din jurul tumorii este acoperită cu o folie chirurgicală
2. Crema radioactivă este aplicată pe folie şi lăsată să se întărească. Radiaţiile distrug celulele canceroase
3. Folia şi crema sunt îndepărtate după una-două ore de la aplicare. Tumoarea este distrusă, iar pielea se vindecă în câteva săptămâni

Specialiştii cred că motivul pentru care acest tratament nu lasă cicatrice este că radiaţiile stimulează regenerarea celulelor cutanate. În studiul clinic desfăşurat în Italia, 85% din pacienţi s-au vindecat după numai o şedinţă de tratament, iar restul până la 95% - după trei şedinţe.
În prezent, tratamentul este testat şi în Germania şi Australia, iar preţul lui va fi mai mic decât cel al tratamentelor existente la ora actuală, apreciază producătorii.

Citeşte şi:
Cum ne schimbă viaţa reţelele de socializare

Schimbări în 2012 care aduc longevitate

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite