Nu vom mai fi păcăliţi de etichetele sucurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indiferent de procentul în care se regăseşte un ingredient în compoziţia sucurilor, el trebuie precizat pe etichetă
Indiferent de procentul în care se regăseşte un ingredient în compoziţia sucurilor, el trebuie precizat pe etichetă

Parlamentul European a adoptat noi reglementări pentru etichetarea sucurilor şi nectarurilor din fructe, pentru o mai bună informare a consumatorilor.

Pe data de 14 decembrie, Parlamentul European a aprobat un nou set de reguli privind etichetarea sucurilor, aducând astfel la zi legislaţia din 2001. Statele membre au la dispoziţie 18 luni să-şi adapteze legislaţia la noile reglementări.
„Prioritatea noastră în acest moment este să-i oferim consumatorului informaţii corecte cu privire la ceea ce cumpără astfel încât să nu fie păcălit de formulările ambigue de pe etichetele sucurilor. Parlamentul a jucat un rol-cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele alimentare comercializate ca sucuri şi în exprimarea clară atunci când zahărul sau alţi îndulcitori sunt prezenţi în astfel de produse", a explicat raportorul european Andrés Perelló Rodriguez.

Citiţi şi:
28 de studii confirmă: Sucurile, prăjiturile şi mâncarea fast-food pot provoca dependenţă

Studiu ANPC - Atenţie la ce răcoritoare cumpăraţi! Vezi aici topul băuturilor cu cele mai multe E-uri

Cele mixte, denumite corespunzător

Un amestec de două tipuri de suc va trebui etichetat corespunzător în viitor. Astfel, chiar dacă proporţia unuia dintre componente este mai mică, acesta trebuie să se regăsească pe ambalajul sucului. De exemplu, un suc din 90% suc de mere şi 10% suc de căpşuni se va numi „Suc de mere şi de căpşuni". Reprezentanţii Parlamentului European atrag atenţia că în prezent există o mulţime de cazuri în care ingredientul minoritar dă numele produsului alimentar. În cazul sucurilor care conţin un amestec de mai multe fructe, se poate folosi şi denumirea de „Mix sau amestec de fructe".

Sucul de fructe, diferit de nectar

Pentru o mai bună informare a consumatorilor (mai ales a diabeticilor, a persoanelor aflate la dietă şi a părinţilor care nu vor să-şi îndoape copiii cu zahăr), Parlamentul European a realizat şi o delimitare clară a denumirilor de „suc de fructe" şi „nectar de fructe". Astfel, în viitor, nu va mai fi permisă adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor în niciun produs etichetat „suc de fructe". Nectarurile în schimb, preparate prin adăugarea de apă în piureurile de fructe, vor putea conţine zahăr sau îndulcitori, însă va exista obligativitatea etichetării corecte a acestora. Sintagma „Fără adaos de zahăr" va fi interzisă în cazul produselor care conţin îndulcitori artificiali, cum este zaharina, pentru a evita eventualele confuzii.

Cele mai bune băuturi răcoritoare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite