Mişcarea chiar te face mai deştept. Vezi în ce mod!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este suficient să te plimbi în natură în ritm alert pentru a-ţi stimula agerimea minţii
Este suficient să te plimbi în natură în ritm alert pentru a-ţi stimula agerimea minţii

Dacă practici exerciţii fizice în mod regulat vei fi mai sănătos, vezi avea un fizic bine conturat, vei avea o stare de spirit mai bună şi, în plus, vei fi mai inteligent, arată un studiu recent.

Se pare că mişcarea îţi antrenează nu doar musculatura, ci şi neuronii. Cel puţin aceasta este concluzia unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Dartmouth din SUA. Mai exact, prin exerciţiu fizic, se activează o genă responsabilă de „irigarea" celulelor nervoase cu o proteină ce stimulează capacitatea de învăţare, memoria şi ascuţimea minţii. Aceasta se numeşte factor neurotrofic (brain derived neurotrophic factor - BDNF).

Citeşte şi:
Cura cu cireşe detoxifiază şi ajută la pierderea în greutate

Vrei să ai memorie bună? Fă-ţi cât mai mulţi prieteni pe Facebook!

Periodicitatea este importantă, nu intensitatea

În cadrul studiului american, coordonatorul Michael Hopkins şi echipa sa au împărţit voluntarii - bărbaţi sănătoşi şi tineri - în patru grupuri: cei din primul grup au făcut mişcare zilnic, timp de patru săptămâni, inclusiv în ziua de testare, cei din al doilea grup, tot patru săptămâni, dar nu au făcut sport în ziua testării, cei din al treilea grup - doar în ziua testării, iar al patrulea grup a fost cel al sedentarilor.
Rezultatul testelor de memorie şi de asocieri logice au fost cele mai bune în cazul primului grup de voluntari, care au prezentat şi un nivel crescut de BDNF.
Pentru astfel de rezultate, sunt suficiente exerciţiile fizice de intensitate moderată, cum sunt, de exemplu, plimbările în ritm alert. „Pentru beneficii asupra agerimii minţii, ceea ce contează este să facem mişcare cu regularitate, nu este atât de importantă intensitatea exerciţiilor. Nu trebuie să te surmenezi", precizează Michael Hopkins.
Important este apelezi la exerciţii care-ţi pun în mişcare cât mai multe grupe musculare cel puţin patru zile pe săptămână.
Studii anterioare au demonstrat că mişcarea acţionează benefic asupra activităţii cerebrale şi prin stimularea circulaţiei sangvine la acest nivel. Astfel, la creier ajunge un nivel crescut de oxigen, care favorizează realizarea simultană a mai multor sarcini, rezolvarea creativă a problemelor şi creşte capacitatea de memorare a informaţiilor.

Top 10 fructe şi legume otrăvite cu pesticide

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite