Află cât de sănătoşi sunt plămânii tăi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 7-18 mai, poţi face gratuit spirometrii pentru a afla dacă suferi de astm. Vezi unde se află centrul de testare din oraşul tău!

Testările gratuite pentru depistarea astmului sunt oferite în cadrul campaniei „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!", derulată de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca şi GlaxoSmithKline.

„Spirometria este nedureroasă şi simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc", spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Mai multe informaţii despre diagnosticul şi tratamentul astmului găseşti pe www.invingeastmul.ro. Tot pe acest site poţi completa un test de autoevaluare a astmului.

Campania se află la a patra ediţie. Anul trecut, 9.166 de persoane au fost testate în întreaga ţară. 41% din ele au fost depistate cu probleme de respiraţie (nu numai astm, ci şi alte afecţiuni respiratorii). „Această capmanie se adresează atât persoanelor care nu sunt diagnosticate, cât şi celor care ştiu că au astm, dar uită să mai vină la control", mai spune profesorul Mihălţan.

Unde trebuie să mergi

Pentru a beneficia de o spirometrie, trebuie să mergi la unul dintre cabinetele medicale de specialitate incluse în campanie. Găseşti o listă completă, care inculde şi datele de contact, AICI. Deşi programarea nu este obligatorie, organizatorii o recomandă pentru buna desfăşurare a campaniei.

În Capitală, cabinete de specialitate există în aproape toate sectoarele. Bucureştenii se pot testa şi în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, pe data de 12 şi de 13 mai.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome precum lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Se estimează că un milion de români suferă de această afecţiune, dar specialiştii sunt de părere că numărul real al bolnavilor este mai mare de atât. Dintr-o clasă cu 30 copii, doi-trei au astm. Boala afectează însă şi adulţii, nu doar copiii, aşa cum cred unele persoane.

Citeşte şi:
Cum deosebim alergia de intoleranţa alimentară

5 alimente care te vor ajuta să dormi bine

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite