Fertilizarea in vitro, risc de cancer pentru femeile tinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile tinere care au nevoie de FIV ar putea prezenta afecţiuni care le predispun şi la cancer mamar
Femeile tinere care au nevoie de FIV ar putea prezenta afecţiuni care le predispun şi la cancer mamar

Procedurile FIV ar putea creşte riscul de tumori mamare în cazul tinerelor de 24 de ani, arată un studiu australian.

Femeile care trec printr-o fertilizare in vitro (FIV) în jurul vârstei de 24 de ani au un risc de cancer mamar cu 56% mai mare decât cele care suportă alte tratamente de creştere a fertilităţii. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă australieni de la Universitatea de Vest. Riscul de tumori mamare maligne scade însă pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, astfel că atinge un prag minim la vârsta de 40 de ani, spun specialiştii.

Citeşte şi:
În curând, vom trata eficient depresia: cu pastile din narcise galbene

Cu ce băuturi ne răcorim în zilele caniculare

Motivul: nivelul crescut de estrogen

Potrivit cercetătorilor, riscul de cancer mamar la femeile tinere care trec prin proceduri de fertilizare in vitro are drept cauză nivelul crescut de estrogen (hormon sexual feminin) din sânge în timpul ciclurilor FIV.
La studiu au participat 21.025 de femei cu vârste între 20 şi 40 de ani care au apelat la FIV între 1983 şi 2002. Rezultatele trebuie confirmate prin studii suplimentare, fiindcă din cercetarea australiană nu rezultă cu certitudine că riscul de cancer este dat doar de procedurile de fertilizare in vitro. „Este posibil, de exemplu, ca femeile tinere care au avut nevoie de FIV să prezinte o tulburare care, pe lângă faptul că le scade fertilitatea, să le crească şi riscul de cancer mamar", este de părere Louise Stewart, autoarea studiului.

Depresia, tratată cu succes prin telefon

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite