Depresia, tratată cu succes prin telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapia cognitiv-comportamentală poate fi aplicată şi prin şedinţe telefonice
Terapia cognitiv-comportamentală poate fi aplicată şi prin şedinţe telefonice

Persoanele depresive răspund mai bine la terapiile comportamentale şi cognitive dacă nu sunt nevoite să se deplaseze până la cabinetul de psihoterapie. Mai exact, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Chicago spun că depresia poate fi tratată mai eficient prin şedinţe telefonice decât prin metodele clasice.

„În practica lor cotidiană, clinicienii au constatat că jumătate din pacienţi abandonează tratamentul. Printre obstacolele invocate cel mai des se numără lipsa timpului, a banilor şi a mijloacelor de transport directe", a declarat David Mohr, profesor  în cadrul Universităţii Northwestern şi autor al studiului publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane. Potrivit specialistului american, teleterapia cognitiv-comportamentală este soluţia ideală în astfel de situaţii, iar rezultatele sunt comparabile cu cele ale terapiei faţă în faţă.

Totuşi, pentru rezultate pe termen lung, terapia prin telefon trebuie completată, măcar periodic, cu terapia comportamentală clasică şi, atunci când este necesar, cu medicamente antidepresive, spun specialiştii.

Se asigură continuitatea terapiei

Prin intermediul teleterapiei, cum a fost numită de specialiştii americani, se poate asigura continuitatea îngrijirilor psihiatrice de care au nevoie persoanele depresive. „Din păcate în prezent, continuitatea îngrijirilor se limitează adesea la continuitatea administrării unui anumit medicament psihotrop", semnalează medicul psihiatru Alexandru Paziuc de la Spitalul Psihiatric din Câmpulung Moldovenesc.

Rezultatele studiului american sunt cu atât mai importante cu cât „cinci din primele zece poziţii ale ierarhiei bolilor, în funcţie de capacitatea de a genera dizabilităţi, sunt ocupate de tulburările psihice pentru grupa de vârstă 15-45 de ani", atrage atenţia specialistul.

În prezent, depresia reprezintă 12% din totalul bolilor, devansând malaria, SIDA şi tuberculoza la un loc (10%) şi este în continuă creştere. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în 2020, această proporţie va depăşi pragul de 15%, situându-se pe locul al doilea după bolile cardiovasculare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite