Boala de reflux este tot mai frecventă. Iată de ce apare şi cum o tratezi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile în capul pieptului, însoţite de senzaţia de arsură sunt simptomele bolii de reflux
Durerile în capul pieptului, însoţite de senzaţia de arsură sunt simptomele bolii de reflux

Numărul cazurilor de reflux gastro-esofagian a crescut cu 50% în ultimii zece ani, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii, atrag atenţia oamenii de ştiinţă norvegieni.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Levanger, Norvegia, a scos la iveală că refluxul gastro-esofagian a devenit o problemă atât de frecventă, încât majoritatea adulţilor ajung să aibă cel puţin un episod de arsuri gastrice pe zi. Specialiştii se tem că, din această cauză, numărul cazurilor de cancer esofagian este posibil să crească necontrolat. Cu zece ani în urmă, acest tip de cancer era foarte rar, însă acum a devenit îngrijorător de comun şi, în plus, este foarte dificil de tratat.

Citeşte şi:
5 sfaturi antireflux

Femeile de peste 60 de ani au cele mai severe simptome

În cadrul cercetării, a fost monitorizată sănătatea digestivă a 30.000 de persoane, timp de 11 ani, între 1995 şi 2006. La finalul studiului, oamenii de ştiinţă au constatat că:

- Pe durata studiului, prevalenţa simptomelor generale refluxului gastro-esofagian a crescut cu 30%, iar a celor severe, cu 24%.
- Numărul persoanelor care au prezentat cel puţin un episod de reflux pe săptămână a crescut cu 47%. Aceste creşteri s-au constatat atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor de toate vârstele, deşi cel mai frecvent, tulburarea se manifestă în jurul vârstei de 40-50 de ani. Femeile cu vârste între 60 şi 69 de ani prezintă cel mai mare risc de a resimţi simptome severe ale bolii de reflux.
- Refluxul gastro-esofagian poate dispărea brusc de la sine, fără intervenţia medicului sau a medicamentelor, iar în cadrul studiului norvegian, acest lucru s-a întâmplat în fiecare an unei proporţii de 2% din participanţi.

Aciditatea din stomac ajunge în esofag

Arsurile, principala manifestare

Principalul simptom al bolii de reflux gastro-esofagian este arsura gastrică. „Boala de reflux se instalează atunci când conţinutul stomacului urcă în esofag, care nu are mijloace de protecţie adecvate. În acest caz, senzaţia de arsură apare mai ales după masă (uneori şi noaptea), poate fi însoţită de eliminarea de gaze sau de cantităţi mici de alimente pe gură (regurgitare) şi se calmează la administrarea de alcaline (de exemplu, bicarbonat)", explică medicul specialist gastroenterolog Marian Zota.
Factorii alimentari joacă un rol esenţial în prevenţia episoadelor de reflux. Astfel, consumul mare de cărnuri grase asociate cu alcool, cafea sau ciocolată neagră (cacao), specifice perioadei de Sărbători, agravează refluxul gastro-esofagian.

VIDEO Care sunt cauzele ulcerului peptic

Tratament nou pentru „boala de reflux"

Cum o previi

În primul rând, trebuie să eviţi alimentele şi obiceiurile care declanşează episoadele de reflux. Astfel, renunţă la fumat, limitează consumul de grăsimi şi de băuturi alcoolice, dar şi de cafea şi de cacao.
De asemenea, medicul fitoterapeut Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As recomandă remedii din plante atât pentru prevenţie, cât şi pentru atenuarea simptomelor. „Pentru a regla aciditatea gastrică (diminuarea hipersecreţiei acide, de determină reflux gastro-esofagian), trebuie folosite plante ce calmează durerile şi arsura, reduc inflamaţia, atenuează senzaţia de greaţă şi balonarea", spune specialista.
Infuziile din flori de gălbenele, pătlagină, flori de salcâm, de muşeţel, mentă, troscot, frunze de păpădie, coada-şoricelului şi coada-racului sunt cele mai indicate în astfel de situaţii. De asemenea, sunătoarea are, pe lângă efectul cicatrizant, şi o acţiune calmantă asupra aparatului digestiv. Aceste plante se pot utiliza în amestec, sub formă de infuzie. Se beau două-patru căni pe zi, înainte sau după masă (în funcţie de compoziţie), timp de patru-şase săptămâni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite