Pleci la drum de Revelion? Iată cum poţi scăpa de răul de maşină şi de avion!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alege din meniul din avion alimente care se digeră uşor
Alege din meniul din avion alimente care se digeră uşor

Dacă urmează să pleci la munte sau în străinătate pentru petrecerea dintre ani, dar ai rău de mişcare, ar trebui să ai grijă ce mănânci înaintea şi în timpul drumului şi ce loc îţi alegi în maşină sau în avion.

Drumurile cu maşina şi cu avionul sunt un calvar pentru cei care suferă de rău de mişcare. Greaţa, vărsăturile, ameţeala şi durerile de cap prin care se manifestă îţi pot strica tot cheful de petrecere dacă nu iei măsuri să le previi.

Mănâncă puţin înainte de plecare. Dacă pleci la drum cu stomacul foarte plin, probabilitatea de a avea greaţă şi vărsături va fi mai mare. Evită să mănânci alimente care se digeră greu, cum ar fi carnea grasă, salatele cu maioneză, cărnaţi, sarmale şi toate celelalte produse din carne tocată. Evită, de asemenea, băuturile carbogazoase şi alimentele care fermentează (fasole, varză, ceapă), pentru că şi ele pot favoriza sau agrava greaţa. Dacă ai rău de mişcare, ar fi bine să mănânci cu 2-3 ore înainte de a pleca la drum.

Citeşte şi:
Cele mai bune tonice digestive din natură

Frigul poate favoriza apariţia cistitei

În maşină, stai pe locul din faţă. Acesta este cel mai potrivit dacă ştii că suferi de rău de mişcare. În avion, alege locurile de la jumătate, din dreptul aripii, deoarece aici se resimt cel mai puţin mişcările în eventualitatea unor turbulenţe. Evită să stai cu spatele spre sensul de mers, aşa cum sunt aşezate o parte din scaune în tren şi unele microbuze.

Nu citi în timpul mersului. Atunci când citim sau privim la televizor (în avion) în timpul unei călătorii, răul de mişcare se agravează. Cel mai bine ar fi să priveşti în faţă, spre sensul de mers al maşinii sau avionului. În maşină, încearcă să fixezi un obiect din depărtare pentru cât mai mult timp.

Ai grijă să respiri aer curat. Porneşte ventilaţia în avion şi deschide din când în când geamul în maşină pentru a avea cât mai mult oxigen. Acesta atenuează greaţa în cazurile în care s-a instalat. Inspiră şi expiră profund, pentru a te relaxa.

Evită să mişti des capul. Cumpără o pernă pentru suportul gâtului pentru a limita cât mai mult mişcările capului. Acestea agravează starea de rău.

Nu mânca pe drum alimente puternic aromate. Evită produsele care conţin ierburi aromatice de tipul rozmarinului, mentei, busuiocului, cimbrului, salviei şi pătrunjelului. Acestea pot să contribuie la declanşarea stării de greaţă. Taie de pe listă şi dulciurile cu arome puternice de fructe, de vanilie sau de scorţişoară.

Nu pleca fără antivomitive. Există riscul ca trucurile de mai sus să nu funcţioneze în cazul tău, aşa încât este bine să ai în geantă un antivomitiv. O alternativă la medicamentele din farmacii o reprezintă remediile din ghimbir. Cel mai uşor de administrat sunt pastilele cu extract de ghimbir, care se găsesc în magazinele naturiste. Pune în trusa medicală de călătorie şi un analgezic, pentru situaţia în care răul de mişcare îţi provoacă şi dureri de cap.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite