Cele mai bune tonice digestive din natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeiul iute, ca şi alte condimente picante, îmbunătăţeşte digestia şi creşte pofta de mâncare
Ardeiul iute, ca şi alte condimente picante, îmbunătăţeşte digestia şi creşte pofta de mâncare

Mărarul, ghimbirul, menta şi bitterul suedez împiedică apariţia tulburărilor digestive ce pot apărea după mesele copioase. An de an, în preajma Sărbătorilor, un număr impresionant de persoane ajung la spital cu probleme cauzate de excesele alimentare.

De aceea, pentru a evita, dar şi pentru a trata probleme precum indigestia, constipaţia sau alte tulburări gastrointestinale, specialiştii recomandă ca mesele festive să fie însoţite de tonice digestive. „Tonicele digestive reprezintă un amestec de plante care îmbunătăţesc digestia, absorb gazele intestinale şi cresc pofta de mâncare. Aceste «cocktailuri» sunt indicate în caz de anorexie, de indigestie sau de balonare" spune medicul de familie cu competenţe în fitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As.

Condimente la fiecare masă

Printre cele mai bune tonice digestive se numără condimentele ce conţin uleiuri eterice. În această categorie intră mărarul, cimbrul, coriandrul, menta, salvia, rozmarinul şi leuşteanul. Potrivit specialiştilor, aceste plante au proprietăţi tonice digestive, antispastice, stomahice şi carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), ajutând la uşurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale şi la combaterea meteorismului.

„Să nu uităm nici de condimentele picante, precum piperul negru, ardeiul iute şi hreanul, care stimulează pofta de mâncare şi secreţiile gastrice şi intestinale, îmbunătăţind digestia. O acţiune similară o au şi scorţişoara, cuişoarele şi nucşoara", mai spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Toate aceste ingrediente se pot folosi la aromatizarea mâncărurilor sau sub formă de tinctură, de ceaiuri ori de comprimate. Ele pot fi luate fie înainte de masă, pentru creşterea poftei de mâncare, fie după-masă, pentru îmbunătăţirea procesului de digestie.

Ghimbirul reglează tranzitul intestinal

După o masă îmbelşugată, ghimbirul este ideal pentru a elimina gazele intestinale. În funcţie de cantitatea consumată, condimentul poate avea efect constipant sau laxativ. Astfel, dacă se consumă mai mult de 10 g de ghimbir în timpul mesei, acesta are efect constipant, în timp ce o cantitate mai mică este laxativă.

„În caz de greaţă sau de indigestie, se ţine sub limbă o bucăţică de rădăcină de ghimbir ori se mănâncă două-trei bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt. Senzaţia de greaţă sau de vomă va dispărea imediat", explică medicul Ruxandra Constantina.

Pentru a îmbunătăţi digestia, se poate apela şi la vinurile medicinale, cum ar fi cel din grepfrut, din mărar, cel din mentă sau vinul din mure. Se administrează între 25 şi 50 ml de vin medicinal, înainte de masă. Un alt remediu care ajută digestia şi care, în acelaşi timp, favorizează detoxifierea organismului este bitterul suedez. Potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina, pentru îmbunătăţirea procesului de digestie se iau zilnic câte una-două linguriţe de bitter suedez, diluat într-un pahar cu apă plată, cu 30 de minute înainte de masă.

Pentru detoxifierea organismului se poate recurge şi la infuzia din păpădie. „Ceaiul din păpădie este un remediu excelent în cazul celor care se confruntă cu probleme digestive. Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă (întrea­gă) la o cană cu apă clocotită. Se beau două-trei căni de ceai pe zi", menţionează medicul Ruxandra Constantina.

"În caz de greaţă sau de indigestie, se ţine sub limbă o bucăţică de rădăcină de ghimbir ori se mănâncă două-trei bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt."
Dr. Ruxandra Constantina
apifitoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite