Milioane de oameni iau prea mult paracetamol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un sfert din adulţii care se tratează cu paracetamol depăşesc limita zilnică recomandată de medici, ceea ce poate duce la afectarea gravă a ficatului.

Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente în caz de răceală, de dureri şi de febră, raportul calitate-preţ fiind extrem de convenabil pentru un număr mare de consumatori. Aşa se face că anul trecut, în România, consumul de paracetamol a crescut cu 40% faţă de anul 2010. Iar în lume, milioane de persoane se tratează cu acest medicament.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Chicago atrag atenţia că un sfert din utilizatorii de paracetamol îl iau în doze prea mari şi pe durate prea îndelungate.

Citeşte şi:
Taxa clawback iscă din nou dispute

CAMPANIE „Tu ştii ce mănânci?" Ce riscuri prezintă laptele contrafăcut

Cât este recomandat

Doza maximă admisă este de două pastile a câte 500 mg de paracetamol într-un interval de patru ore. Iar în 24 de ore, nu trebuie depăşită doza de 4 g de paracetamol. Principala problemă constatată de specialiştii americani este că vârstnicii uită câte pastile au luat. Iar adulţii tineri nu citesc cu atenţie lista de ingrediente ale toate tratamentelor pe care le iau, cunoscut fiind faptul că substanţa de bază din paracetamol este acetaminofenul şi se găseşte în mai multe produse, în special în cele pentru răceală şi gripă.
„La doze mari, paracetamolul prezintă risc de toxicitate hepatică. În varianta «sinus», el este eficient nu doar în caz de febră şi de dureri musculare, ci şi de rinită, pentru desfundarea nasului. Însă poate produce mai multe reacţii adverse, mai ales din sfera cardiovasculară: tahicardie, palpitaţii, dar şi anxietate, frică şi tremor al extremităţilor", atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila".

Marijuana, viitorul tratament al schizofreniei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite