Ești obosit? Riști să te îngrași!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa somnului crește riscul de a deveni obezi
Lipsa somnului crește riscul de a deveni obezi

Cu cât dormim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Mai exact, mâncăm cu 500 de calorii mai mult în perioadele când suntem obosiți.

Adesea, din cauza oboselii devenim nervoși, agresivi, reacționăm tardiv și suntem mai puțin productivi. Tuturor acestor efecte li se mai adaugă încă unul: riscul de a deveni obezi.

Cercetătorii din cadrul clinicii Mayo din Rochester, Minnesota, au descoperit ca somnul insuficient ne face să ne îngrășăm. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat 17 persoane sănătoase, femei și bărbați, timp de opt zile. Subiecții au fost împărțiți în două grupuri. În timp ce unii s-au odihnit suficient, ceilalți au dormit cu 80 de minute mai puțin decât de obicei.


Un sfert din adulți dorm mai puțin de 6 ore


Cercetătorii au vrut să vadă în ce mod oboseala modifică nivelurile de de leptină și de grelină din sânge, doi hormoni care reglează apetitul. ˮAm descoperit că, din cauza somnului insuficient, oamenii mănâncă mai mult, alimentația lor zilnică fiind mai bogată cu aproximativ 500 de calorii decât a celor care se odihnesc corespunzător ", a declarat profesorul Virend Somers, autorul studiului și cardiolog în cadrul Clinicii Mayo.

Deși acest studiu arată că lipsa de somn ar putea fi vinovată pentru creșterea inexplicabilă în greutate, specialiștii spun că este nevoie de cercetări suplimentare care să arate care este cauza exactă a obezității.

Citește și...
Insomniile ne scurtează viaţa cu o treime
Cum discuţi cu un copil supraponderal sau obez. Ce cuvinte nu trebuie folosite

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite